A magyar 'betolakodónak' szánt körmös

Fordulatos napokat él meg a Mol vezetése: hétfőn még parlamenti jóváhagyás koronázta meg az olajtársaság „visszatérését” a magyar nemzethez, kedden már csúnya bűnügy feltételezett szereplőjeként kellett magyarázkodnia a cégnek.

Egy horvát lap szerint a társaság elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt tízmillió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt, hogy a magyar cég a számára kívánatos formában váljék birodalma ékkövévé a kinti nemzeti olajtársaság, az INA.

Ott azonban nem nézik jó szemmel a Mol terjeszkedését, minden eszközt be is vetnek ez ellen. Azt, hogy hol húzódik a határ a valóság és a manipuláció között, ma még nem tudjuk. Utalnak jelek arra, hogy Hernádiékat kabátlopási ügybe akarják keverni. Egyes politikai köröknek nem jön rosszul egy elhúzódó vizsgálat a novemberi választás előtt, hiszen a kampány középpontjában a kormánypárt most Hernádival hírbe hozott előző vezetője áll.

Az ügy, így vagy úgy, tisztázódni fog. A személyes vonatkozásokon túl kiemelést érdemel, ahogy a nemzet kincsének tekintett cégek manapság ürügyül szolgálnak bizonyos célok eléréséhez. Lényegében mindegy, hogy gazdaságpolitikai fordulatról, avagy a politikai ellenfelek tönkretételéről (adott esetben jogos számonkéréséről) van szó: az állam akkorát igyekszik csapni az idegen kezekre, amekkorát csak tud. A Mol felé kaparászó osztrák, illetve orosz mancsok megkapták a maguk körmösét, büszke is volt rá mindkét magyar kormány, Gyurcsányé és Orbáné.

Most épp a horvátok vágnának rá egy jókorát a regionális vezetői álmokat szövögető magyar „betolakodó” körmére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.