A Mol visszautasítja a vádakat, a horvát rendőrség nem kért segítséget

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt megdöbbenéssel, de nem meglepődve értesült azokról a sajtóhírekről, hogy megvesztegetési ügyben nyomozás folyik az INA részvényesi megállapodása kapcsán – írja közleményében a Mol.

Az olajcég a horvát médiában megjelenteket találgatásnak, szóbeszédnek minősíti. Az ügyben a Molnak nincs semmilyen információja egy esetleges nyomozásról. Lapunkkal az ORFK sajtóirodáján azt közölték, hogy az üggyel kapcsolatban eddig semmilyen megkeresést nem kaptak a horvát társhatóságoktól.

A Mol leszögezi: soha semmilyen kifizetés vagy fizetségről való egyez ség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem. A cég határozottan visszautasítja az ezzel összefüggésben tett gyanúsításokat, melyekkel szemben szigorú jogi eszközökkel fel fog lépni.

A gyanúsítás a Mol számára beleillik az elmúlt időszak eseménysorozatába – folytatja szokatlanul hosszú kommentárját az olajtársaság. Az ezt elindítók és irányítók a cég szerint ellenérdekeltek abban, hogy az INA állami konglomerátumból gazdasági alapelvek szerint irányított, versenyképes vállalattá alakuljon. A támadásokat a Mol és annak vezetése ellen indították, rögtön az INA részvényesi megállapodásának aláírása után. A támadók nyilvánvaló szándéka, hogy homályos bűnügyi gyanúsításokkal kétségbe vonják a megállapodás érvényességét –véli a Mol.

Megfogalmazzák azt is, kiket sejtenek a Molt érő támadássorozat mögött. A két éve átvett irányítás eredményeként ma a horvát olajtársaság sokkal versenyképesebb – írják. Ennek vesztesei azok a kereskedők és beszállítók, akik immár nem fölözhetik le a piaci árat meghaladó többlethasznot, nem üzletelhetnek az INA-val korábban megszokott baráti vagy politikai csatornákon keresztül. Akik évekig tartozhattak a társaságnak. A vesztesek többnyire ugyanazok, akik személyes érdekeiket előszeretettel rejtik az úgynevezett „nemzeti érdek” jelszava mögé – fogalmaznak a közleményben. Azt azonban, hogy akkor végül is kire gondolnak, nem közlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.