Új esztergomi modell várható

A japán természeti katasztrófa krónikus alkatrészhiányt okozott a Magyar Suzukinak, ezért közel egy hónapon át csak egy műszakban termeltek Esztergomban, de júniusban visszaálltak a két műszakos munkarendre, így ismét napi 850 autó gördül le a szalagokról. Az évi 300 ezer darabos kapacitású gyárban 2010-ben 170 ezer autó készült, és az idei terv is hasonló. Az 1,5 milliomodik autót 2008-ban ünnepelték Esztergomban, ahol bérmunkában korábban Subaru Justy modellek készültek, jelenleg pedig a Splash és a SX4-es Suzukik mellett Opel Agilákat és FIAT Sediciket gyártanak. A tervek szerint 2012. végén új esztergomi autó megjelenése várható. Akkora kifut a Suzuki és a General Motors szerződése, melynek értelmében a Splash testvérmodelljét, az Opel Agilát Esztergomban gyártják.

A tervezettnél, 2013-nál egy évvel tovább gyártják Magyarországon az SX4-es olasz testvérét, a FIAT Sedicit – erről a közelmúltban állapodott meg Torinóban a két konszern elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Sergio Marchionne. A megbeszéléseken Osamu Suzuki felajánlotta, hogy az SX4-es–Sedici páros utódját, a 2014-ben bemutatásra kerülő B szegmensű szabadidőautót is közösen fejlesszék és gyártsák. Ez azért fontos, mert a korábbi években minden negyedik esztergomi autó FIAT-jelvényes volt, az Opel Agila tette ki a termelés harmadát.

Eredetileg a FIAT évi húszezer Sedici gyártására szerződött a Suzukival, de 2007-ben 31 855 darabot rendelt, tavaly viszont csak 16 505-öt. A megállapodás értelmében a magyar piacon nem forgalmazták a Fiat-jelvényes változatot. A JATO Dynamics adatai szerint a Sedici testvérmodelljéből, a Suzuki SX4-esből 2008-ban 50 354, tavaly 37 517 kelt el az európai piacokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.