Gyurcsány nem kért tanácsot

– Három kormány sértette meg a felelős költségvetési gazdálkodás követelményét 2000 és 2006 között: az első Orbán-kormány, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc első kormánya – mondta tegnap Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az államadósság 2002 és 2010 közötti időszakban történt felhalmozódásának okait vizsgáló parlamenti albizottság előtti meghallgatásán.

Fedezet nélküli választási ígéreteivel Orbán Viktorék 570 milliárd forintos, a Medgyessy-kormány 817 milliárd, az első Gyurcsány-kabinet pedig 512 milliárd forintos tartós kötelezettségvállalást tett. A volt kormányfő szerint csak 2006-ban ismerték fel, hogy az összesen 1900 milliárd forintos, jórészt hitelekből fedezett költségvetési extra kiadás nem finanszírozható tovább, s ekkor hajtották végre az első kiigazítást, amelyet számos másik követett. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a jóléti kiadások növelése politikai és szakmai hiba volt. Mentségükre hozta fel, hogy abban reménykedtek, a költekezések lökést adnak a gazdaságnak, s a keletkező többletbevételek, a GDP megnövekedése révén „kinőjük” az államadósságot. Tévedtek.

A volt kormányfő vállalta az emiatt rá háruló felelősséget, ugyanakkor önmérsékletre intette a kormánypárti és jobbikos képviselőkből álló albizottság tagjait, akik vehemensen kérték rajta számon az ország kifosztását, a költségvetési pénzek ellopását, a középosztály megsemmisülését.

Szijjártó Péter albizottsági alelnök szerint arcátlanság az első Orbán-kormányt bármiben is felelőssé tenni az államadósság elszállásáért. Hivatkozott arra, hogy 1998–2002 között öt százalékkal csökkent az ország tartozása. A meghallgatáson többször is felidézték Medgyessy Péter szavait, aki a kormányrúd átvételekor megköszönte Orbánnak, hogy stabil, prosperáló országot vehetett át. A miniszterelnöki szóvivő az őszödi beszédből vett idézeteket olvasta hosszasan Gyurcsány fejére,majd a trükkök százainak konkrét felsorolását kérte.

– Ha arcátlan akartam volna lenni, akkor elmentem volna önhöz tanácsot kérni – replikázottGyurcsány, s a kérésnek eleget téve két trükköt nevesített is. Draskovics Tibor pénzügyminisztert például azért váltotta le, mert 2004 végén az áfa-visszatérítési trükkel próbálta a költségvetés hiányát kedvezőbb színben feltüntetni. Visszautalt az első Orbán-kormányra, amely a sztrádaberuházások költségvetésen kívüli, szabályellenes elszámolásával tradíciót teremtett, amit ők folytatni voltak kénytelenek. Szólt arról is, hogy az oly sokat kritizált PPP-konstrukciót még Orbánék honosították meg a leégett Budapest Sportcsarnok újjáépítésével, a Deutsch Tamás-féle, semmire sem jó stadionbeléptető rendszer négymilliárdos megvásárlásával.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.