Nagyágyúk alapja

Straub Elek egykori Matáv-vezér, Kákosy Csaba egykori gazdasági miniszter, valamint Simó György és Molnár András neve fémjelzi azt az új kockázatitőkealap-kezelőt, melyet Day One Capital Zrt. (DOC) néven indítottak, s amely elsősorban induló, hazai innovációalapú vállalkozásokba kíván fektetni, az informatika, internet, távközlés, energetika és pénzügy területén.

–A magyar kockázatitőke-piacon tavaly óta lényegesen több a 200-400 millió forint méretű befektetés. A szervezett formában működő, úgynevezett magvető tőke (seed capital) típusú forrásokból azonban még mindig teljes hiány jellemzi a piacot – jegyezte meg Straub Elek, a DOC elnöke. Az uniós forrásokat a magánszektorbeli befektetők tőkéjével összekapcsoló Jeremie program keretében indult alapok jellemzően 150 millió forint feletti összeget fektetnek be, ezért 20-100 millió forint között nehezebb befektetőt találni a vállalkozásoknak. Ugyanakkor – részben épp a Jeremie program miatt – megnőtt a kereslet azon cégek iránt, amelyek önerőből, esetleg a magvető tőke segítségével eljutottak arra a szintre, hogy egy intézményi befektető számára is megfelelő pénzügyi mérettel és kialakult vállalati struktúrával rendelkeznek. A DOC a nagyobb kockázatitőke-alapokkal szemben a vállalkozás legkorábbi szakaszában száll be a cégekbe. Szándékaik szerint kisebb tőkét, ám a tipikus pénzügyi befektetőknél jóval több munkát fektetnek be, viszont mindezért nagyobb hasznot várnak el, mint a hagyományos kockázatitőke-alapok.

A közeljövőben az Equilor Befektetési Zrt.-nél indítandó és jegyezhető kockázatitőke-alap egy befektetői közösség lesz. Az alapítók magánszemélyek csatlakozását is várják.

Az alapítók 80 millió forintot fektetnek az első, hatéves futamidejű, PSZÁF által felügyelt alapba, amely a tervek szerint minimum 400millió forintot kezel majd. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.