A vevő választ

Becslések szerint a gépjárműtartás –vásárlás, használat és üzemeltetés –költségeinek negyven százalékát a karbantartási és javítási munkák teszik ki, ezért jelentős, hogy egy éve szabadabb a műhelyválasztás. Az Európai Bizottság rendelete szerint 2010 júniusától a gyártók nem tehetik függővé az autóikhoz kapcsolódó garanciát attól, hogy például az olajcserét és egyéb karbantartási, valamint javítási munkákat hivatalos márkaszervizek végezték-e. Az előírás nem érinti a gépjárműgyártók azon jogát, hogy a garancia körébe tartozó – és a gyártó által térített –javításokhoz hivatalos márkaszervizek igénybevételét követeljék meg.

A szabályozás értelmében a bizottság eljárhat, ha a független szervizektől megtagadják a szükséges technikai információk átadását. A cél az, hogy megvédjék a pótalkatrészgyártók hozzáférését a javítási piachoz, biztosítva a versengő beszállítók elérhetőségét, mind a független és a szerződéses javítóműhelyeknek, mind az alkatrész-nagykereskedőknek. Ez különösen a fogyasztóknak előnyös, hiszen gyakran jelentős a különbség a gyártó által értékesített és az alternatív alkatrészek árai között.

A döntés az autósé, akit olcsóbb alkatrészekkel, hosszabb garanciákkal és a következő érvekkel próbál magához kötni a legnagyobb hazai importőr, a Porsche Hungaria. A márkaszerviz a gyári eszközök és a mindenkor legaktuálisabb információk birtokában mindig garanciával dolgozik, és nem kényszerül improvizációra, munkatársai folyamatos képzés során magas szintű ismeretekkel és a legmodernebb eszközökkel rendelkeznek valamennyi típus javításához. A karbantartásokat a márkaszerviz mindig dokumentálja (technológia lap, cikkszámokat olajminőséget tartalmazó alkatrészszámla stb., ezek egy esetleges későbbi garanciális vita eldöntését megkönnyíthetik. A márkaszervizben pontosan vezetett szervizfüzet a gépkocsi eladásánál több százezer forint előnyt jelenthet, miközben a szervizválasztás szabadsága nagyobb felelősséget és kockázatot jelent az ügyfélnek, ha nem jól választ, mert nem tudja megítélni a műhely és szakembergárda felkészültségét.

Autószerviz: mehet, ahova akar
Autószerviz: fehérednek a vendégmunkások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.