Nyerésre áll az MVM

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) már el is adta azt a 200 millió köbméter gázt, amit a nemzeti fejlesztési miniszter egy áprilisi rendelettel csípett le a felhalmozott 1200 millió köbméternyi stratégiai gázkészletből, némi körülírással élve egyenesen az állami holding számára – derül ki az értékesítési eljárást lebonyolító leányvállalat, az MVM Partner internetoldaláról. Az eladási ár fix volt, ami alacsonyabb a más forrásból beszerezhetőnél. Iparági források szerint a készleteket még ennél is jóval alacsonyabb áron tölthették fel, de ez nem nyilvános. (Az eredeti beszállító az azóta engedélyét elvesztő EMFESZ Kft. volt.) Vagyis az MVM a továbbadással a miniszter engedélye nyomán jelentős haszonra tehetett szert. A miniszteri rendelet értelmében jövő év közepéig a most kitárolt stratégiai gázkészleteket az MVM-nek vissza kell pótolnia.

Az MVM Partner ZRt. megtette a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy 2011. július 1-jén a rendeleteknek megfelelően átvegye a 6,8 millió gigajoule (200 millió köbméternyi) földgázt, illetve az ahhoz tartozó be- és kitárolási kapacitást – közölte megkeresésünkre az állami cégcsoport.

Az MVM Partner nyílt ajánlatot tett közzé a rendeletben megnevezett távhő- és kapcsoltan hőtermelő társaságok részére. A szerződéskötések folyamatban vannak, július 1-jétől megkezdik a szállítást szerződéses partnereiknek – szögezik le. Az MVM a januárban elfogadott stratégiának megfelelően a verseny élénkítésével a hazai földgázpiac aktív szereplője kíván lenni. A csoport villamosenergia-piacon szerzett tapasztalatai, kereskedelmi rendszerei és a képzett szakemberállománya biztosítja a cél sikeres megvalósítását – teszik hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.