A Rába- és a PannErgyrészvények állami kézben

Az eredeti, június 12-i határidőhöz képest kissé tolódik a magánnyugdíjpénztáraknál lévő vagyon átadása a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak (NYAA). A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte, hogy a munkaszüneti napok miatt – 11-e és 12-e a hétvégére esik, míg 13-a pünkösdhétfő – a határidő június 14-re módosul.

A Stabilitás Pénztárszövetség március végi adatait alapul véve lapunk úgy számolt, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál lévő vagyonnak valamivel több mint 220 milliárd forintnyi része volt magyar részvényekbe fektetve. A korábbi közlések szerint ebben a legnagyobb súllyal a Mol, az OTP, a Richter, a Magyar Telekom, valamint az Egis szerepelt, míg a legnagyobb befolyással az Állami Nyomdában, a PannErgyben és a Rábában rendelkeztek a kasszák.

Hiába azonban a pár nappal kitolt határidő, a Rába már pénteken közzétette a Budapesti Értéktőzsde oldalán, hogy a NYAA öt százalékot meghaladó befolyásszerzést szerzett a cégben, s hasonlóan nyilatkozott a PannErgy is, amely ugyancsak az ötszázalékos tulajdonosi határ átlépéséről értesítette a befektetőket. Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvénypiaci elemzője megjegyezte: bár lehet egy-egy társaságban az államnak jelentékeny tulajdonrésze, ám egyik esetben sem lesz ez olyan mértékű, hogy befolyásolni tudná a stratégiai döntéseket. Ez alól a Mol jelent kivételt a Szurgutnyeftyegaztól megvásárolandó 21,2 százalékos csomag miatt, ott viszont jelenleg tízszázalékos szavazati korlát van. Pintér szerint a nyugdíjpénztári vagyonból átvett magyar részvények az értékesítési sor végén állnak, a nyomott kereslet miatt ezeket adják el a legkésőbb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.