Újra lehet majd támogatást kérni

Az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium áprilisi ígérete alapján, két év szünetet követően akár már a napokban megjelenhetnek az 1992 előtt, illetve most épülő, magántulajdonú családi házak állami energiatakarékossági támogatására vonatkozó pályázatok. Igaz, Bencsik János, a tárca illetékes klíma- és energiaügyi államtitkára ezt májusban már júniusra, illetve nyárra módosította.

Az államtitkár 2200 régi magánház felújítására számít. Ha minden jól megy, az év utolsó negyedévében – szintén két év szünet után – 23 ezer panellakás számára is új kiírás következhet. A korábbi pályázatoktól eltérően most kissé háttérbe szorított régi építésű társasházak kapcsán az államtitkár lapunknak jövő évi kiírást valószínűsített.

Az új pályázati kiírások – a terveknek megfelelően – várhatóan újra paneltúlsúlyosak lesznek.

A majdani pályázatokat minden bizonnyal az Új Széchenyi Terven belül Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) címszó alatt Klímabarát Otthon Energiahatékonysági (EH), illetve Panel alprogram néven kell majd keresni. A beruházás közel felét az állam utólag megtéríti. A kivitelezés a benyújtásig nem kezdődhet meg, de a kedvező elbírálást követő rövid időn belül el kell indulnia.

A fizetés a kivitelezés lebonyolítását és ellenőrzését követően, számlák ellenében történik.

Az év eleje óta felpörgött a korábban benyújtott pályázatok elbírálása, illetve kifizetése. Pedig az új kabinet szerint az előző kormány idején nyakló nélkül fogadták be a pályázatokat, a pénzügyi háttér megteremtését viszont rájuk bízták. Ezzel indokolják az új kiírások tavalyi elmaradását és az ideiek bizonytalanságait. (Az előző ZBR-EH alprogramot az új kormány idején indították egyszer újra.)

A kifizetések illetve a tervek – az előző kormányokhoz hasonlóan – továbbra is igencsak paneltúlsúlyosak, aminek indokoltságát egyes szakértők kétségbe vonják. Az előző kormány által kiírt ZBR-Panel I., Panel II. és ZBR-EH alprogram 2009, illetve 2010 végéig állt nyitva.

A terepen tartott gyakori sajtótájékoztatókon és a rendszeres sajtóközleményekben csak úgy repkednek a panellakások tízezreiről, illetve a nekik szánt tízmilliárdokról szóló számok. Így mi csak arra szorítkozunk: a nyár végéig a tárca megteremtheti az összes, korábban benyújtott több tízezer panellakáspályázat anyagi hátterét, és elbírálhatja azokat. Az elkészült és átvett felújítások kifizetését pedig gyorsítják. Fizetik a 2008-as úgynevezett Ökoprogramban nyertes panellakások fűtés-korszerűsítési támogatását is.

A 2009-ben kiírt – a mostani elképzelésekkel ellentétben társasházaknak is szóló – ZBR-EH keretén belül eddig 1054 pályázatot fogadtak be, 1,67 milliárd forint támogatási igénnyel. 200 milliót már ki is fizettek. Az elbírálás folytatódik.

A ZBR-en belül korábban futott még Energiatakarékos Háztartási Gépcsere alprogram és Energiatakarékos Izzócsere alprogram is, amelyek eredményeiről, illetve újraindításáról nincs adat. Cégek és közintézmények a kifejezetten rájuk szabott Új Széchenyi Terven belül jelentkezhetnek energiatakarékossági felújításra, de csak ha megújuló energiában gondolkoznak, és nagyon sietnek: a keret kimerülése miatt ugyanis egyre több kiírást függesztenek fel.

MEGFONTOLANDÓ

Tipikus tervezési hiba, amikor a lakás, illetve a ház teljes felújítását nem megfelelően, csak minimális műszaki tartalomra szerződve tervezik. Ebből adódik aztán később a „túlköltekezés”, ami azt is eredményezheti, hogy a költségek megduplázódnak. A vártnál nagyobb összegű költségvetés többnyire az ötletelésre vezethető vissza, ami konkrétan azt jelenti, hogy a megrendelő újabb és újabb kívánságokkal áll elő a munkálatok során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.