Százezreket spórolhatunk

Aki lakásfelújításra vállalkozik, már nem a megunt csempe, vagy tapéta miatt teszi, hanem azért, mert spórolni akar. Például a fűtésszámlán, ami télen nagyon megterheli a családi költségvetést. Az évről évre csak emelkedő energiaárak ellen védekezni már nem lehet kizárólag avval, ha egyre lejjebb tekerjük a fűtést, vagy az összes villanykörtét energiatakarékosra cseréljük.

Minél rosszabb állapotban van egy ingatlan, annál drágább az üzemeltetése, újabban már olyannyira, hogy gyorsan megtérül a felújítására fordított pénz. Kimutatható: a jól tervezett, jó minőségben és szakszerűen elvégzett munkálatokkal akár 70 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni.

A nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés a lakásfelújítás költségvetésének legkomolyabb tétele. De ha már szétverik a lakást, érdemes egy füst, avagy por alatt a villanyvezetékeket, és a vízvezetékeket is kicseréltetni, és végül az előbbiek miatt amúgy is szükséges helyreállítás – festés és burkolás – apropóján új színt vinni otthonunkba.

Aki már túlélt egy komolyabb lakásfelújítást, bizonyára esküszik rá, hogy a következő tíz-húsz-harminc évben őt még egyszer hasonlóra senki rá nem veszi. De a kényelmetlenségeket gyorsan feledtetni tudják a menetrendszerűen érkező rezsiszámlák, amelyek számszerűen igazolják, hogy megérte az idő, a pénz, és a fáradság.

Persze a fogadkozók között nem kevesen lehetnek olyanok, akik nemcsak a felújítással kikerülhetetlenül együtt járó kényelmetlenségek miatt mondják, hogy elegük lett, hanem azért, mert pórul jártak a felfogadott „mesterekkel”. Ráadásul azokkal, akiket ismerőseik ajánlottak, mondván, szépen, jól és olcsón dolgoznak. Aztán mégsem. Érdemes megfontolni a tanácsot: csak leinformálható vállalkozókkal szabad dolgoztatni, mert végső soron jóval többe kerülhet a hozzá nem értő szaki, meg az olcsó kivitelező csapat, akikkel később a garanciális javításokat sem lehet elvégeztetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.