Hőhidak

Ne várjunk az őszi esőkig - nyáron még van időnk orvosolni a penészes falak és hőhidak problémáját.

A higroszabályozású szellőzés a lakás levegőjének páratartalmát soha nem engedi olyan magasra emelkedni, hogy a hőhidak mellett lehűlve kicsapódhasson belőle a pára. A rendszer a lakásba beengedett és a lakásból elszívott levegőt annak páratartalma alapján szabályozza. Csak ott, akkor és addig szellőztet a lakásban, amennyi ehhez kell.

Ez a rendszer hangsúlyozottan csak a szellőzetlenség miatt kialakult páralecsapódások, a sarkokban és a hőhidakon megtelepedő penészedés megszüntetésére és megelőzésére alkalmas, viszont a lábazati felázás vagy egyéb vizesedés tüneteit kifejezetten súlyosbítja.

Kis teljesítményű tablettás vagy sókristályos készülékkel sokra nem megyünk. Hatékonyabbak a kondenzációs eljárással működő elektromos párátlanító készülékek – ezek ventilátorral egy hideg felületre fújják és ott kicsapják, majd tartályba gyűjtik a párás levegőt.

Penészedés megszüntetésére és a páralecsapódások megelőzésére 60 és 300 ezer forint között találunk megfelelő gépet. A hatékonyság mellett nézzük meg a készülék energiafogyasztási és decibelben megadott zajterhelési mutatóit is, mert kellemetlen lehet a használata kis térben.

Régebbi, rosszul szigetelt házaknál segít az utólagos hőhídmentesítés és homlokzati szigetelés, de komolyabb probléma az alulról jövő vizesedés, amikor az elégtelen vagy sérült szigetelés hatására a talajpára és a talajvíz átitatja a falazatot. A felszívódó sók aztán kicsapódnak – ez a salétromosodás –, majd télen újra megkötik a levegőben lévő párát: ördögi kör. Vastag, tömör falazatnál lemezbeültetéssel vagy injektált vegyi falszigeteléssel orvosolható a probléma.

Bontás nélküli megoldás a föld gravomágneses energiáját felhasználó készülék, ami polarizálatlan 1421 MHz frekvenciával kényszeríti az egyébként hajszálcsövesen felszívódó vizet vissza a talajba. Különösen vasbeton szerkezetű pincék és támfalak szigetelésénél alkalmazható egy szellemes újítás, amivel elkerülhetők a későbbi problémák: az öngyógyuló vízszigetelő lemez, amely bentonittartalma révén vízzel, nedvességgel érintkezve azonnal megduzzad, és sérülési pontjain is vízzáróvá válik.

HŐTÉRKÉP

Ahol a kép piros és sárga, ott a fal felületi hőmérséklete magas, és ott szökik a hő. A legkisebb hőveszteséget a piros jelzi, a legnagyobbat a kék. A kék és a zöld részeken csapódik le a pára, és képződik a penész.

MEGFONTOLANDÓ

A végleges vízszigetelést nem pótolja, de helyreállításnál, kisebb vizesedések orvoslására és megelőzésére kiválóak a baktérium- és penészölő hatású falfestékek és lemosó permetek.

Lakó- és hálószobákba válasszuk a gyógy- és fűszernövények hatóanyagait nanotechnológiával ötvöző, természetes festékeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.