Ahol szökik a hő

Ha hőszigetelésre kerül a sor, a nyílászáró a leggyengébb pont a házon, ezért régi házak utólagos homlokzati hőszigetelésénél az elavult ablakok cseréje melegen ajánlott.

A választást többnyire a pénztárca szabja meg, a többség ma már a műanyag keretet választja, és – nagyon helyesen – inkább költ a háromrétegű üvegezésre dupla helyett. Az ár és minőség kérdése azonban összetett, a piac sokrétű, ezért minden esetben érdemes tájékozódni és szakemberrel konzultálni.

ANYAGI KÉRDÉS

Lakóházak esetén háromféle anyag jöhet szóba ablakcserénél: műanyag, fa és fa-alu kombináció. A minőség és az árak is ebben a sorrendben nőnek. Varga István, az egyik legnagyobb hazai gyártó és forgalmazó, a Hofstädter Kft. kereskedelmi vezetője szerint azonos minőségű, argongáztöltésű, tripla rétegű, már passzív háznak is megfelelő üvegezés esetén ugyanaz a konszignáció jó minőségű, négy rétegben üzemben festett fakerettel másfélszer annyiba kerül, mint a legjobb műanyag profil. Műszakilag, szigetelőképességben nincs eltérés a két anyag között. Mi az, ami mégis a döntést befolyásolhatja?

A műanyag előnye a mérettartás és a homogén felület, ami sokáig nem igényel karbantartást. A PVC nagy ellensége viszont az UV-sugárzás, ami ellen a bevizsgált, komoly gyártók vállalnak 30 év garanciát – az olcsó verzióknál ennél jóval kevesebbel számolhatunk. A fa előnye ezzel szemben a határozottan szebb és nemesebb esztétikai megjelenés, a megújuló, természetes anyag, a környezetbarát és energiatakarékos gyártás. A három rétegben ragasztott, toldott vagy toldatlan keret lelke a jó minőségű, csomómentes és szakszerűen szárított fa. Az igényes gyártó maga végzi ezeket a munkálatokat, csak így tud garanciát vállalni.

GENERÁCIÓKON ÁT

A festéssel sem érdemes spórolni, mert az üzemben még a méretpontosan gyártott üvegezés beillesztése előtt, több rétegben, profi anyaggal fújt felületvédelmet meg sem közelíti a házilagos mázolás vagy pácolás. A különbség évtizedekben és jelentős karbantartási költségekben mérhető.

Mindezzel együtt a faprofil külső oldala kitettségtől függően öttíz évenként karbantartást igényel, viszont ha ezt megkapja, generációkon át kiszolgál. Erre sincs szükség a legmodernebb faalu profiloknál, ahol befelé meleg hangulatú fatok és -keret, a homlokzaton pedig tetszőleges színre porszórt alumíniumprofil látható. Az alu gyakorlatilag gondozásmentes, a festett fa belső térben évtizedekig bírja. A felár a fához képest 30–55 százalék, a passzív követelményig növelhető szigetelőképesség függvényében.

ÁTLÁTSZÓ TRÜKK

Az üveg nem kevésbé fontos. Legtöbben már a háromrétegűt választják, a 4-12-4-12-4 milliméteres rétegrend azonban nem minden. Legjobb eredményt a belső oldalukon lágyfém (LOWE) bevonatú üvegek adnak, melyek csökkentik a hőátbocsátási tényezőt. Sok forgalmazó ezen próbál spórolni – a vásárlónak viszont nem érdemes. Az üvegek közötti gáztöltés leginkább argon, amire a gyártók 5 év garanciát vállalnak, tapasztalat szerint viszont 6-8 évig is megőrzik a töltést. Ezután csökkent hőszigetelő képességre számíthatunk. Újratöltés nem lehetséges, csak a teljes üvegezés cseréje, ami nem olcsó, de nem is bonyolult művelet. A gumitömítés ennek többszörösét bírja, húsz évig sem vásik el, és bármikor cserélhető. Megfontolandó tehát, hogy tartós minőségű, jó profilozású ablakokat válasszunk, profi vasalattal, ami évtizedekig kiszolgál, és nagyobb felújításnál cseréljük inkább az üveget, mint a teljes nyílászárót.

FÉLGÁZZAL

A hagyományos gerébtokos ablakoknál igazodni kell a meglévő mérethez. Ilyen esetben 4-16-4 milliméteres kétrétegű, műanyag tokos, hét légkamrás pro lt ajánlanak a szakemberek.

Ha mindezt homlokzatszigeteléssel kombinálják, egy átlag családi ház energiaszükséglete akár 50 százalékkal is csökkenhet.

MEGFONTOLANDÓ

Régi ablakoknál a szakember mindenképpen javasolja a tokok cseréjét is. Ez ugyan nagyobb felfordulással és költséggel jár, viszont több előnye is van. Egyrészt a tokfalcsatlakozásnál csak így biztosítható a jó hő- és hangszigetelés, ami 20-30 százalékkal biztosan javul a régihez képest.

Másrészt a régi tok korhad, vetemedik, amitől az új ablak mérettartása is romlik.

Harmadrészt a tok megtartásával tizedével csökken a hasznos üvegfelület.

Pluszköltségként 5500 forint/folyóméter kőművesmunkával és helyreállító festéssel számolhatunk, de ez hosszú távon biztosan megtérül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.