Önvizsgálatot tart az Európai Bizottság

Félelem járta be Európát, s e félelem súlyos gazdasági károkat okoz, mert a tagországok hatóságai – elsősorban persze az érintett németek, s nyomukban mások is – elhamarkodottan nyilatkoztak, hiszen nem voltak birtokában a tudományos tényeknek – ezzel a tanulsággal zárult az uniós egészségügyi miniszterek rendes tanácsülése hétfőn Luxembourgban.

Német részről tájékoztatták a résztvevőket a Hamburg környékén kirobbant, az E. coli-baktérium járványról, amelynek pontos okát azonban továbbra sem ismerik. A múlt héten kiderült, hogy a helyi szervek tévesen jelölték meg a spanyol uborkát felelősként, s most a gyanú a növényi csírákra terelődött, de a mintákon végzett vizsgálatok eredményei egyelőre negatívak.

Gyors és megalapozott cselekvésre van szükség – mondta az elnöklő Réthelyi Miklós, míg John Dalli egészségügyi biztos hozzátette, hogy az új esetek száma csökken, ami most talán reménnyel kecsegtet, hogy a fertőzés terjedése megáll. Dalli szerint tizenegy tagállamban összesen ezerhatszáz ember betegedett meg, a súlyos esetek száma hétszázra tehető.

Ha a következő napokban ez a kedvező mérséklődő irányzat fennmarad, akkor további kérdésekre is választ kell adni: jól működött-e az élelmiszer-biztonsági és járványmegelőzési uniós riadólánc, vajon a rendszer aktiválása nem járult-e hozzá a téves információk terjedéséhez. Az Európai Bizottság egyébként hét szakértőt küldött Németországba, hogy a helyi hatóságokat segítse a járvány okának felderítésében, s naponta tájékoztatja a tagországi szerveket a helyzetről.

A tagállamok ugyanakkor éles vitába keveredtek egymással a gazdasági hatásokat illetően. E feszültség oldására kedd délutánra rendkívüli agrártanácskozást hívott össze a magyar elnökség. A tárcavezetők számba veszik, miként és milyen forrásból lehetne enyhíteni a kárt.

A közös agrárpolitika korlátozott megoldást kínál a termelői szervezetek keretében működő gazdaságoknak a piacról kényszerűen kivont termékek által okozott jövedelemcsökkenés ellentételezésére. A tagországok a saját büdzséjükből 7500 euró erejéig adhatnak állami támogatást Brüsszel engedélye nélkül a gazdáknak. Az érintett tagországok alighanem olyan megoldást sürgetnének, amely minden kárvallott zöldségtermesztőt érintene, s amely az uniós költségvetést terhelné.

A bizottság szerint a téves információk miatt egész Európában visszaesett a zöldségfogyasztás, s ennek következtében – és például az orosz importtilalom miatt – uniós termelői válság bontakozik ki. Egyes források heti kétszázmillió eurós veszteségeket említenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.