EMFESZ: dőlnek a milliárdok?

Továbbra is tevékenységük befejezésével foglalkoznak az engedélyét áprilisban végleg elvesztő EMFESZ Kft.-nél – közölte lapunkkal Góczi István ügyvezető. Noha a társaságon különböző jogvitákban összesen több százmilliárd forintot kérnek számon, a cég azokat nem ismeri el, így nem is kívánja kifizetni – tette hozzá.

Elismert tartozásaikat – például a Keler, az FGSZ vezetékcég vagy az állam felé – rendezték, beleértve a válságadót is. A januá ri ideiglenes felfüggesztésük előtti fogyasztás ellenértékeként még több milliárd forintot várnak lakossági fogyasztóiktól (a cégnek korábban háromszázezer ügyfele volt), és az őket átvevő szolgáltatóktól is, így a számításunk szerint milliárdok gyűlhetnek fel a tevékenységet már nem végző cégnél. Mint azt lapunkkal közölték, a gázpiac ra most nem kívánnak visszatérni, de arról, hogy mit kezdjenek a milliárdokkal, az ügyvezető szerint tulajdonosuk, a svájci Rosgas tiszte dönteni.

A svájci székhelyű és oroszos nevű Rosgas, melynek pontos háttere máig is meretlen, két éve úgy „vette meg” egy dollárért az EMFESZ-t, hogy az eladó, az ukrán Dmitro Firtashoz köthető ciprusi Mabofi nem is tudott az ügyletről: annak nevében Góczi István írt alá. A magyar hatóságok semmilyen kifogást nem támasztottak az ügylet ellen. Firtasék mindeddig sikertelenül is pereltek. Tegnap kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda szintén megszüntette a Góczi István ellen indított nyomozást.

Az ügyvezető kérdésünkre kifejtette: az előző kormány alatt sejtett bizonyos politikai okokat a nyomozás elrendelése mögött, de a lezárás bizonyosan nincs kapcsolatban azzal, hogy a választásokig az EMFESZ-nél dolgozottValenta László, Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasa, aki most ismét a tárcavezető legfőbb tanácsadója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.