Nem lehet elsétálni

A részletek kidolgozása után, várhatóan a hónap végéig megszületik a lakáshiteleseknek szánt mentőcsomag jogszabályi háttere.

Ezután a bankok felkészülése még igénybe vesz némi időt, de –pénzintézettől függően – augusztus végén, szeptember elején már igényelhetik az ügyfelek a devizaalapú jelzáloghitelük törlesztőrészletének fixálását – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Az OTP számításai szerint egy tízmillió forintos, frankalapú lakáshitel esetében a 180 forinton rögzített árfolyam a jelenlegi 98 ezer forint körüli havi törlesztőrészletet 85 ezer forintra mérsékli. Amennyiben a következő három évben az alpesi deviza megmarad a 210 forint körüli szinten, akkor 2015. januártól az ügyfelek a mostanihoz képest 4,5-5 ezer forintos havi tehernövekedéssel számolhatnak. A legtöbb adós esetében a tényleges változás ennél kisebb lesz, a lakáshitelek átlagos összege ugyanis hatmillió forint.

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy végül mennyien élnek a lehetőséggel, ez nagyban függ például attól, hogy alakulnak a devizaárfolyamok. A 200 forintnál tartósan magasabb árfolyam esetén nagyobb lehet az érdeklődés, s ezt tartja valószínűbbek Gyuris Dániel is, aki szerint az erre jogosult adósok akár fele is bejelentkezhet a törlesztőrészlet csökkentésére. Ennél lényegesen kisebb aránynyal számol Gresa István. Az OTP hitelengedélyezési és kockázatkezelési divíziójának vezérigazgató-helyettese szerint a bank saját adósmenténél lényegesen kedvezőbb feltételek mellett, nagyobb arányú kiadáscsökkentéssel járó (igaz, rövidebb ideig, félegy évig nyújtott) lehetőségei iránt sem túl nagy a kereslet. Az átalakított hitelek aránya mindössze 6,5 százalék.

Gyuris Dániel szerint a kormány és a bankok között létrejött megállapodás legfontosabb eredménye az árverezési és kilakoltatási moratórium feloldása, mivel ez rákényszeríti az ügyfeleket arra, hogy a bankkal közösen keressenek megoldást, próbálják meg rendezni helyzetüket. Az ügyfelek helyzete különböző, egy piacgazdaságban a jelzáloghitelek átfogó konszolidálása ezért fel sem merülhet – fogalmazott Gresa István.

Az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója szerint a problémát elsősorban piaci alapon kell kezelni, és ez a szemlélet köszön vissza a mentőcsomagból is. Szerinte mindenkinek érdemes alaposan végig gondolnia, mielőtt a Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak értékesítené lakását. Ha az összeg nem elegendő a tartozás kiegyenlítésére, az adós továbbra is adós marad. Az OTP senki hitelét nem fogja elengedni – tették nyílvánvalóvá a szakemberek. Később, már a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva az úgynevezett elsétálási jogról (vagyis, amikor a fedezet értékesítése után a bank elengedi a különbözetet) elmondta: erről már nem tárgyal a kormány és a bankszövetség. Pedig hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt is a nyitott kérdések közé sorolta.

A többség azonban jobb feltételeket tud elérni, ha a bankjával együttműködik. Az OTP-nél megoldás lehet az ingatlancsere, az adós kisebb ingatlanba költözése, a lízing, illetve átmeneti jelleggel a lakásbérleti konstrukció. Bírósági végrehajtást, árverést akkor kezdeményeznek, ha az ügyfél nem működik együtt. Utóbbi esetben felajánlják a közös értékesítést, az OTP-csoport pedig vevőként megjelenik majd az aukciókon, hogy a lakást ne piaci ár alatt adják el. A banknak tízezer olyan adósa van, akinél elindulhatna az adósságrendezési eljárás.

10EZER

AZ OTP-NEK jelenleg tízezer olyan adósa van, akinél akár már ma el lehetne indítani az adósságrendezési eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.