Járaiék magukért lobbiznak

A CIG Pannónia Életbiztosító május végével kilépett a Magyar Biztosítók Szövetségéből (Mabisz) – derült ki a társaság tegnapi közleményéből.

A Járai Zsigmond volt jegybankelnök, az első Fidesz-kormány pénzügyminisztere nevével fémjelzett biztosító a döntést részben azzal magyarázta, hogy az utóbbi években bekövetkezett gazdasági és jogi változások mentén komoly mértékben differenciálódott biztosítói érdekek képviseletét a Mabisz nem tudta megfelelően ellátni. Azt is szóvá teszik, hogy a szövetség kommunikációja az elmúlt időszakban kedvezőtlen irányba változott, a Mabisz által kiadott sajtóközlemények, amellett, hogy túlzottan negatív képet festenek, jellemzően nem adnak teljes körű képet a hazai biztosítási piac általános helyzetéről. A CIG elégedetlen a biztosítási piacra vonatkozó új adatgyűjtési és publikálási metódussal is, álláspontja szerint az nem felelmeg a korábbi transzparens gyakorlatnak.

Varga Mihály és Járai Zsigmond
Járai Zsigmond Varga Mihály fideszes politikus társaságában – Beszélni akarnak a kormánnyal

– A szakítás egy évek óta tartó folyamat eredménye. A CIG Pannónia 2007-es létrehozásakor szerettünk volna tagot delegálni a Mabisz elnökségébe, korábban ugyanis az volt a szokás, hogy a magyar tulajdonú biztosítók képviselői bekerülnek a vezetőségbe, ám ezt akkor elutasították –tájékoztatta lapunkat Horváth Béla. A biztosító igazgatóságának elnöke szerint a következő súrlódás a tavaly bevezetett különadómiatt volt a társaság és a szervezet között. Azon a véleményen voltak, hogy a három évnél nem régebbi piaci szereplőket (így őket is) mentesíteni kellene az extra teher alól, mivel az újonnan indulók évekig veszteséget termelnek. A pénzintézeteket sújtó extra teherről a kormánnyal tárgyaló Mabisz azonban nem állt ki a társaság mellett, melynek így tavaly terven felül 418 millió forintot kellett befizetnie a költségvetésbe. (Ennek teljesítéséhez a tulajdonosoknak soron kívül tőkét kellett emelniük.)

Az utolsó csepp a pohárban a Mabisz legutóbbi, az idei első negyedévről szóló összefoglalója volt. Mint arról nemrég beszámoltunk: a szövetség két héttel a CIG Pannónia tőzsdei gyorsjelentése előtt publikálta értékelését (a többi tagbiztosítómár sürgette az összefoglaló megjelentetését, adataikat ugyanis a külföldi anyacégeknél is várták), melyben értelemszerűen nem szerepelhettek a társaság adatai. A biztosító számára kiemelten fontos életbiztosítási piac így hatszázalékos visszaesést mutatott, ami nyilván kellemetlen egy tőzsdén jegyzett társaság számára. A Mabisz egyébként két héttel később, immár a CIG Pannónia adataival kiegészítve újra kiadta összesítését, amely valóban kedvezőbb lett: bár a visszaesés maradt, de mértéke a felére, három százalékra csökkent.

A Mabiszból távozó CIG Pannónia most egy saját szövetség létrehozásán dolgozik. Horváth Béla szerint a szövetség egyedül a hosszú távú megtakarításokkal kíván foglalkozni, azt szeretnék elérni, hogy a kormány ösztönözze adókedvezményekkel a legalább 15-20 évre szóló szerződéseket.

– A Mabisz lobbizása ezen a téren nem volt megfelelő, idén januárral teljessé vált az életbiztosítások után járó adókedvezmények kivezetése, a szövetséggel azon akarunk dolgozni, hogy ez változzon – mondta az elnök. Tájékoztatása szerint ezenkívül más területtel nem akarnak foglalkozni, így az egyéb, a biztosítási szakmát érintő kérdésekben nem versenyeznének a Mabisszal. Ezért döntöttek úgy, hogy a szervezethez most csatlakozó vagyonbiztosítójuk, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító nem lép ki a Mabiszból, a szövetség ugyanis az autós biztosítások terén a tapasztalatok szerint megfelelő érdekérvényesítési erővel bír. Arról viszont nem tettek le, hogy a különadó kérdését napirenden tartsák, ám erről nem szövetségi szinten, hanem a cég saját magát képviselve akar tárgyalni a kormánnyal.

Biztosítói körökben azonban nem csak a részérdekek képviseletét látják az új „mozgalom” zászlóbontása mögött. Egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint nem történik más, mint létrejön egy nemzeti pántlikával átkötött szervezet, amely idővel magának akarja megszerezni a helyet a kormány tárgyalóasztalánál.

Megkerülhetetlenek

Jelenleg a Mabisz megkerülhetetlen szereplője a biztosítási szektornak, és nem csak azért, mert közel három tucat tagjával csaknem a teljes piacot lefedi. (A szervezetnek eddig csupán néhány kisebb biztosító nem volt a tagja.) A szövetség kezeli a kártalanítási számlát, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás garanciaalapját, amely olyan károkra nyújt fedezetet, ahol a károkozó gépjármű nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, illetve – bizonyos körülmények között – akkor, ha a károkozó ismeretlen. Szintén a szövetség működteti a Magyar Zöldkártya Irodát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.