Mézesmadzag a fix kamat

Új korcsoportot, a 25–35 év közöttieket sikerült az öngondoskodásra fogékonnyá tennie a lakás-takarékpénztáraknak. A tendencia figyelemre méltó.

Az egyelőre kétszereplős, de néhány hónapon belül már biztosan egy új résztvevővel, az Erste pénztárával bővülő hazai piacon meredeken ível felfelé a lakáskasszák ügyfélszáma. Meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint az új üzletág beindítására készül a CIG Pannónia Életbiztosító is, azaz rövidesen komoly versengésbe kezdhetnek a piaci szereplők. Egyelőre, aki lakás-takarékpénztári szerződést akar kötni, a Fundamenta és az OTP ajánlatai közül választhat. A konstrukciók között érdemi különbség első blikkre nem látszik, érdemes alaposan megvizsgálni az ajánlatokat.

Az éves befizetés 30 százalékáig – de maximum évi 72 ezer forintig – állami támogatással megtoldott szerződések a két szolgáltatónál azonos futamideig, és minimum, illetve maximum befizetésig köthetők. Nincs különbség abban sem, hogy a Fundamenta és az OTP is lehetőséget kínál az idei évtől már tulajdonszerzési kötelezettség nélkül felhasználható kiskorúak nevére kötött szerződésekre. A családon belül összevonható előtakarékoskodás eredményeként a szerződéses összeg már nagyon közel lehet egy lakás vételárához.

Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnökvezérigazgatója úgy véli, az öngondoskodás e formája olyannyira népszerű lett, hogy most sokan aranykorra számítanak, mint potenciális szolgáltatók. Csakhogy a rendszer felépítése drága – ez a Fundamenta részvényeseinek több mint tízmilliárd forintjába került –, és a működtetése is komoly és nagy létszámú csapatot kíván. Ez az üzletág nem a banki, hanem az életbiztosítói szolgáltatáshoz hasonló, vagyis speciális terület. Emiatt a Fundamenta vezére úgy véli, hogy a következő négy-öt évben valószínűleg vásárolnak még lakás-takarékpénztárat a magyar piacon.

A lakáskasszák üzletkötői, ha jól végzik munkájukat, évtizedekre biztosíthatják, vagyis magukhoz köthetik ügyfeleiket. A megfelelően kamatozó befektetési tanács után ugyanis az elégedettek visszatérnek majd, és később is hallgatnak rájuk. A Fundamenta éppen ezért áldoz tetemes összeget értékesítői csapatának képzésére. A lakás-takarékpénztári üzletkiemelkedő területének újabban az azonnali hitelezés bizonyult. Nem véletlenül, ugyanis a klasszikus lakáshitelek rendkívül bonyolult, és szigorú elbírálási rendszerben érhetők, vagy nem érhetők el sokak számára. Ráadásul a fix, vagyis kiszámítható kamatokkal felvehető lakáskasszás hitelek a biztonság, vagyis a felelős öngondoskodás lehetőségét kínálják. A Fundamenta például tavaly 14 milliárd forintnyi azonnali, áthidaló és lakáshitelt folyósított, miközben az idei első négy hónapban már több mint 10 milliárdnyit, ami 30 százalékos növekedés időarányosan. A 2011-es évre tervezett 30–32 milliárd forintos hitelkihelyezést így már biztosan elérik, és a növekedés volumene szerint az elsők lehetnek a lakáshitelpiacon.

A legjobb jelnek emellett az tűnik, hogy a fiatalabbak, a 25–35 év közöttiek is elkezdtek érdeklődni, és egyre nagyobb számban szerződni is a lakáskasszáknál. Az évekig 10–14 ezer forintos átlagon mozgó havi díj is megugrott, immár jellemzően 17 ezer forint körül mozog, nyilván a 20 ezer forintos havi befizetéssel kihasználható maximális állami támogatás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.