Dióhéjban

Menedzserek a klímaváltozás ellen

A Hungarian Business Leaders Fórum keretei között a napokban egy új szervezet jött létre. Célja a vállalati vezetők aktív részvétele a klímaváltozás elleni erőfeszítésekben. A csatlakozó vállalatok elkötelezetten támogatják az ambiciózus terveket az üvegházhatású gázok csökkentésére és olyan irányelvek bevezetésére, amelyek felgyorsítják a befektetéseket az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiahatékony technológiák bevezetésébe. Az ígéretes kezdeményezés Charles walesi hercegnek – a business leaders fórumok létrehozójának – nevéhez kötődik. A walesi herceg már 2010 márciusában Budapesten megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kérte fel az érdekelteket, hogy csatlakozzanak az Európában gyorsan terjedő mozgalomhoz. A magyar klímaváltozási üzleti szervezet vállalatai bizonyítani kívánják, hogy a klímaváltozás megoldása a gazdasági növekedést szolgáló és elősegítő lehetőség. A magyar szervezetben való aktív részvételen felül Magyarország egy piacvezető pénzügyi társasága, a BROKERNET-csoport tervezi, hogy csatlakozik az EU CLG-hez, hogy európai és nemzetközi multinacionális vállalatokkal dolgozhasson együtt egy ambiciózus klímapolitika elfogadásán. Az EU CLG támogatói között olyan vállalatok találhatók meg, mint az Acciona, az Alstom, a Barilla, a Cemex, a Deutsche Telekom, az Enel, a Johnson & Johnson, a Kingfi sher, a Nestlé, a Philips, a Renault-Nissan Alliance, a Shell, a Skai, a Skanska, a Tesco, a United Technologies Corporation (UTC), az Unilever és a Vodafone.

Hello holnap!

A Magyar Telekom pályázatot írt ki civilszervezetek részére szemléletformáló programok megvalósításának támogatására, „fenntartható tudatformálás” témakörben. A pályázók részére a Magyar Telekom Hello holnap! kuratóriuma összesen 10 millió forint értékű támogatási keretet biztosít. A versenyzőktől olyan gyakorlati példákat, mintaprojekteket vár a kuratórium, amelyek segítségével a fenntartható fejlődés fogalma ismertté és népszerűvé válik. A pályázóknak lehetőség szerint törekedniük kell arra, hogy felhasználják a korszerű infokommunikációs eszközöket, és rendelkezzenek hiteles költségtervvel. A részletes feltételeket tartalmazó pályázati felhívás és adatlap elérhető a www.helloholnap.hu weboldalon.

Citi-mérleg: gyerekek, fák, muzsika

Negyedszázados születésnapját ünnepli az idén a Citibank Magyarország, az első leányvállalat, amelyet a Citi a Közép- és Kelet-Európa régióban létesített 1985-ben. A bankház hosszú évek óta elkötelezett társadalmi felelősségvállalási stratégiát folytat. A 2001 óta a Junior Achievement Alapítvánnyal közösen megvalósított Citibank Pénzügyi Oktatási Iskolatámogatási Program keretében 130 000 diák az ország 310 általános iskolájában tanulhat a pénzügyi oktatási tananyagokból. A Budapesti Corvinus Egyetemet támogató oktatási programban 2004 óta 1000 egyetemi hallgató vett részt. A NESsT nonprofi t szakmai szervezettel partnerségben megvalósított Citibank társadalmi vállalkozásfejlesztő programokon 50 civilszervezet és kisvállalkozás vett részt 2007 óta. Az elmúlt három esztendőben 37 000 facsemete elültetését támogatta a bank. Több ezer kisgyermek gyógyulásában nyújtott segítséget az 1998 óta zajló országos Citibank Kórház-támogatási Program. Több száz fiatal, tehetséges zenésznövendék tanulhatott tovább, illetve vehetett részt nemzetközi versenyeken a Citibanknak a Zeneakadémia Egyesülettel 2001 óta tartó közös programjának köszönhetően.

Tetterő pályázat és ZENE.ON verseny

Az E.ON magyarországi cégcsoportja hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra és a kultúra támogatására. Az idei év két meghatározó, egész Európát megmozgató társadalmi és kulturális programsorozata az önkéntességhez és Liszt Ferenc munkásságához kötődik. Az E.ON-csoport – e két kezdeményezés fontosságát szem előtt tartva – mindkét programsorozathoz csatlakozni kíván többek között egy-egy olyan pályázati kiírással, amely az adott témában segítséget nyújt az egyéni kreativitás, tehetség és vállalkozó szellem kibontakoztatásához. Az önkéntesség évéhez kapcsolódóan az E.ON Tetterő elnevezésű pályázaton a pályázók olyan szociális és közösségi célokat szolgáló kezdeményezéssel nevezhetnek, melyek összhangban vannak a csoport társadalmi felelősségvállalási stratégiájával és az önkéntesség területén végzett munkájával, valamint lehetőséget biztosítanak a nyertes pályázat keretein belül E.ON-munkatársak, -önkéntesek munkájának igénybevételére is. A pályázatok beküldési határideje 2011. június 16. A ZENE.ON nevű verseny – a Liszt-év szellemiségével összhangban – a kiemelkedő amatőr zenei tehetségek szakmai bemutatkozását kívánja támogatni. A pályázaton egy tetszőlegesen kiválasztott Liszt-zenemű egy jellemző részletének klasszikus módon történő vagy annak egyedileg átdolgozott, hangszerelt művészi változatának előadásával lehet részt venni. A pályaműveket 2011. június 12-ig lehet benyújtani. A videó formájában elkészített pályázati anyagokat az E.ON a pályázatokra létrehozott E.ON Tetterő, illetve ZENE.ON elnevezésű Facebook-oldalakon várja.

A Summa Artium hírei

• Átadták a 2011. évi Aegon Művészeti Díjat

Április 8-án az Aegon-székházban egy üdítően szellemes ünnepség keretében Esterházy Péter átvette az Aegon Művészeti Díjat tavaly megjelent Esti című könyvéért. Az Aegon Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az Aegon Művészeti Díjat és az Aegon Művészeti Társdíjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az Aegon Művészeti Díj irodalmi elismerés, ezt élő magyar író kaphatja meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért – erről szakmai zsűri dönt.

• K & H Alkotói Ösztöndíj Program

A K & H Bank az évtizedek során felhalmozódott jelentős képzőművészeti műtárgyállománya értékesítéséből származó bevételből két évvel ezelőtt szakértők bevonásával új kortárs művészeti programot indított. Ennek keretében a K & H-csoport ösztöndíj- és egyszeri műtárgyvásárlási programot hirdet fiatal képzőművészek számára.

Az ösztöndíj nyertese számára fél éven keresztül havi 125 000 forint pénzbeli támogatást nyújt, majd a művész egy alkotását a K & H gyűjteményébe beemeli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.