Az agyműhely

Fejlesztés, kutatás, kereskedelem – e sarokpontok mellett alkotta stratégiáját a Számalk (képünkön: Havass Miklós tulajdonos-vezető), melyben arra keresték a választ: mi az a tevékenység, amelyre fejlődő üzleti lehetőségeket lehet alapítani? A gyártásról és a szoftverfejlesztésről tőkehiány és a méret okán tettek le, s így került a fókuszba az oktatás, valamint a kutatás. Jó pár évtizeddel ezelőtt arra is keresték a választ, hogy az üzlet és az állam működésének mely területén lehet hasznosítani a számítógépeket – e kérdéssel foglalkozott az Infelor, amely anno a KSH felügyelete alatt működött. Olyan agyakkal dolgoztak együtt, mint a kiváló tudós Kozma László, Rabár Ferenc egykori pénzügyminiszter, Kovács Álmos, az MNB egykori alelnöke, Dömölki Bálint matematikus, aki ma az Alerant felügyelőbizottsági tagja, azelőtt pedig az IQSYS prominense volt. Valamennyien az iparág meghatározó szereplői, akárcsak Beck György, aki a részben Számalk alapítású Digital, később a Compaq (majd HP-Compaq) vezetője volt, ma pedig a Vodafone elnök-vezérigazgatójaként az iparág egyik legbefolyásosabb személyiségeként tartatik számon.

1969-ben az elődcégek alapították az első olyan profi oktatási központot, ahol az egyetemi végzettséghez lehetett számítástechnikai tudást szerezni, abban a korban, amikor az állam még egyáltalán nem is foglalkozott ezzel a tudással. A bölcsőből kinőttek olyan cégek is, melyek ma már nemzetközi szinten, immár a Számalk nélkül élnek önálló életet, ilyen a precíziós eljárásokkal foglalkozó Tensitron és a Datorg, vagy a hazánkban táblagépekkel foglalkozó Codra.

E bölcsőből nőtt fel Magyarország egyik legfontosabb IT- és infokommunikációs oktatási központja, s e pozícióból képesek hozzájárulni a teljes magyar infokommunikációs szektor fejlődéséhez és alakításához. A Számalk tulajdonában álló Gábor Dénes Főiskolán eddig 12 ezren vették át mérnök-informatikus, illetve informatikus közgazdász diplomájukat, 1500 határainkon túl élő fiatal mérnököt juttattak felsőfokú oklevélhez. A Számalk Szakközépiskolában közel 4000 fiatal és felnőtt szerzett informatikai és gazdasági szakmát igazoló bizonyítványt. A cég oktatási innovációja megmutatkozik például abban, hogy folyamatosan felméréseket készítenek az informatikai felsőfokú képzés állapotáról és az azzal szemben támasztott igényekről is. Egy 1500 fős kutatás eredményeit hamarosan publikálják.

A cégből kinőtt „iskola” volt a Microsoft első hivatalos oktatóközpontja Magyarországon, 2003 óta pedig a szoftvergyártó aranyfokozatú oktatási partnere. Az elmúlt évtizedben összesen kilenc olyan évet számlálnak, amikor elsők voltak a hivatalos Microsoft-képzések piacán – mindez 35-40 százalékos piaci részesedést jelent. 2009-től hivatalos Cisco- és VMware-oktatóközpontként is működik: előbbi esetében közel tízéves képzési tapasztalattal rendelkezik, nem mellesleg a világ legnagyobb Cisco-megoldásszállítójaként számon tartott GlobalKnowledge Network együttműködő partnere.

A Számalk többször publikálta célkitűzését, hogy regionális viszonylatban is meghatározó szereplője legyen az IT-oktatási piacnak. Az iparág legjelentősebb hardver- és szoftvercégei, valamint az európai regionális oktatási vezetők minden évben értékelik az oktatóközpontok teljesítményét, így a képzésekben részt vevők számát és színvonalát, valamint a vizsgázott szakemberek arányát. E mutatók alapján 2010-ben Magyarországon a Számalk Zrt. szerezte meg az első helyet a világ három vezető gyártójának – a Cisco, a Microsoft és a VMware – hivatalos oktatásaiban. Az e cégekhez kapcsolódó képzések mára csaknem felét adják a felnőttképzési üzletág teljes árbevételének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.