Ölelkező műszakért nem jár pluszpénz

A Bricostore barkácsáruháznak azért nem kell délutáni műszakpótlékot fizetnie a dolgozóinak – noha azok kétségtelenül délután (illetve este is) dolgoztak –, mivel a két csoportba beosztott munkavállalók 8-tól 17 óráig, illetve 11-től 20 óráig dolgoznak, így a két műszak fedi egymást.

Kacifántos jogi érvelésbe bonyolódott tavaly ősszel az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) közép-magyarországi felügyelősége. A szervezet szerint a Bricostore barkácsáruháznak azért nem kell délutáni műszakpótlékot fizetnie a dolgozóinak – noha azok kétségtelenül délután (illetve este is) dolgoztak – mivel a két csoportba beosztott munkavállalók 8-tól 17 óráig, illetve 11-től 20 óráig dolgoznak, így a két műszak fedi egymást. Az OMMF jogértelmezése szerint így nem teljesül a több műszakos munkavégzés törvényi definíciója, mivel a dolgozók nem közvetlenül váltják egymást. Bár a munka törvénykönyve egy napon belül történő műszakváltásról beszél, ám a felügyelet szerint a hatórás együttes munka „nem érinti a tevékenység végzésének a váltásos jellegét.”

A laikus számára érthetetlen bürokratikus szóvirág a dolgozók és a cégvezetés régi konfliktusára kívánt pontot tenni. Szakszervezeti forrásaink szerint a reggel kilenctől este nyolcig nyitva tartó áruházak már egy évtizede úgy üzemelnek, hogy nem fizetik a délutáni műszakra járó pótlékot. A munkáltató szerint a beosztás nem váltott, hanem ölelkező műszak. Bár a munka törvénykönyve szerint az ölelkező műszak is a több műszakos munkarend fogalmi körébe tartozik, ez a gumiparagrafus-szerű megfogalmazás azonban inkább arról győzte meg a cégvezetést, hogy nem kell kifizetniük a műszakpótlékot.

A helyzet a szakszervezet 2005-ös megalakulásával annyiban változott, hogy a dolgozók közül így többen merték felvállalni a követeléseiket a céggel szemben. Végül több dolgozó az észak-magyarországi OMMF-hez fordult az ügyben. A regionális felügyelet 2009-ben bírságot rótt ki a cégre és megállapította, hogy a Bricostore több műszakban foglalkoztatja a dolgozóit. A dolgozók szerint azonban a délutános műszak után járó bért továbbra sem számolták el nekik. Az észak-magyarországi OMMF döntésén felbuzdulva a cég dolgozói immáron az OMMF közép-magyarországi felügyelőségéhez fordultak, ám ekkor csalatkozniuk kellett, mivel a közép-magyarországi hivatal 2010 októberében a fenti meglehetősen csavaros érveléssel a Bricostore javára döntött – szöges ellentétben az észak-magyarországi hivatal megállapításaival. Ekkor a Közigazgatási Hivatal vizsgálata következett, amely új vizsgálat lefolytatására kötelezte a közép-magyarországi hivatalt, amely korábbi véleményét módosítva immáron szintén megállapította, hogy a Bricostore váltott műszakban dolgoztatja a dolgozóit.

Ám a dolgozók bére ettől sem lett több, mivel úgy hírlik, a cég is stratégiát váltott. Az OMMF egy volt munkatársa által jegyzett tanácsadói anyag azt javasolta, hogy három hónapig csak délelőttös, három hónapig csak délutános műszakban alkalmazza az adott dolgozót, így az megint csak nem minősül váltott műszaknak. Úgy hírlik, a jogi furfangok sem segítettek, mivel időközben az OMMF újabb vizsgálatot akasztott a cég nyakába: ezúttal mindjárt három nagy áruházat vizsgált meg. A dolgozók egy csoportja most a bíróságon próbálja az igazát érvényesíteni a céggel szemben, és csoportos pert indítana, hogy az elmaradt munkabéreiket megszerezhessék.

A Bricostore-nál kérdésünkre elmondták: mindenben a hatályos törvényi rendelkezésekhez tartják magukat, és szerintük az utóbbi hatósági vizsgálatok eredménye is ezt igazolta. A cég a jövőben is minden jogi eszközt megragad, hogy kiszolgálhassák a vásárlóikat, illetve, hogy a veszteséges vállalkozást nyereségessé tegyék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.