Több körben jönnek haza Brüsszelből a diplomaták

Júniusban véget ér a magyar elnökség, ami egyben azt is jelenti, hogy az évek alatt folyamatosan duzzasztott brüsszeli apparátus jelentős részére a továbbiakban nem lesz szükség.

A Népszabadság úgy tudja, már folynak az egyeztetések a különböző tárcák között arról, az Állandó Képviselet (ÁK) létszámát hogyan lehet úgy kialakítani, hogy az egyben az ésszerűség és a takarékosság feltételeit is teljesítse

Ez utóbbi szervezet az, amely az elmúlt hónapokban koordinálta Magyarország elnökséggel kapcsolatos feladatait. A képviseleten dolgozó diplomaták létszámát a kormányok 2009 szeptemberétől kezdődően fokozatosan, nagyjából duplájára, körülbelül 130 főre növelték. Utóbbiak mellett 27 adminisztratív munkatárs is dolgozik. Mint azt a Külügyminisztériumtól megtudtuk, a brüsszeli bilaterális képviselet létszámát a korábbi 13-ról 15-re növelték az EU-elnökségi fél év idejére, a NATO-képviselet 16 fős személyzete azonban változatlan maradt.

Az elnökségi fél évet követően azok a diplomaták és szakdiplomaták jönnek haza a kiküldő minisztériumaik állományába, akiket kifejezetten az elnökséggel járó többletfeladatok miatt, határozott időre küldtek ki az Állandó Képviseletre és a brüsszeli bilaterális képviseletre. Ők ugyanis – néhány kivételtől eltekintve – határozatlan idejű kormány-tisztviselői jogviszonyban dolgoznak, azaz a foglalkoztatásuk megoldott. Az adminisztratív és a kisegítő munkatársak között azonban vannak határozott időre felvett alkalmazottak is, akiket csak az elnökségre szerződtettek, azaz ők eleve tudták, hogy mennyi ideig lesz meg a brüsszeli állásuk.

Utolsó igazítás a gödöllői EU-központban
Utolsó igazítás a gödöllői EU-központban

A végső cél az, hogy a képviseletek létszáma visszaálljon a korábbi állandó szintjükre. Mint megtudtuk, már folyik az egyeztetés a különböző minisztériumok között az ÁK elnökségi periódus utáni állományának kialakításáról.

Ami biztos, hogy az Állandó Képviseletre határozott időre kihelyezett diplomaták és szakdiplomaták július 15-től folyamatosan, több körben jönnek haza. Az erről szóló kormányrendelet szerint augusztus 31-ig tíz dolgozó, december végéig egy, jövő január végéig pedig két külszolgálatos jön vissza. Azért nem egyszerre, mert a szaktárca szerint fenn kell tartani a feladatok ellátásának folytonosságát, illetve időt kell adni a megfelelő átadás-átvételre.

Itthon is szükség volt új emberekre

Nemcsak Brüsszelben, hanem itthon is foglalkoztattak pluszembereket az elnökség miatt. Már 2009 januárjától kezdődően lehetőségük volt a tárcáknak arra, hogy az engedélyezett állandó létszámukon felül 2011. július 31-ig, határozott időre felvett munkatársakat alkalmazzanak. Összesen 225 embert lehetett felvenni, amit végül nem használtak ki teljes mértékben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.