Tizenkét érv a devizahitelesek állami megmentése ellen

1 Egy piacgazdaságban az ingatlan árak, a valutaárfolyamok és a kamatok kiszámíthatatlan és erőteljes ingadozása nem kivétel, hanem főszabály. Ami most történt, tíz, vagy húsz év múlva is meg fog ismétlődni. Két évtizeddel a rendszerváltás után nagyon rossz üzenet az, ha az állam a többi adófizető költségére kimenti azokat, akik elszámolták magukat. Magyarországon egy egész közgazdásznemzedék nőtt fel Kornai János tanításain. Mindenki elfelejtette már, hogy miért és mennyire káros a kemény költségvetési korlát felpuhítása?

2 A devizahitelesek problémáinak eredete és oka a valutapiac. A valutapiac előző ciklusában (2000 és 2008 között) a devizahitelesek extra nyereséget; kamatmegtakarítást és árfolyambiztosítási-díjmegtakarítást könyvelhettek el. Ha a kormány kiszámítható és hiteles politikát folytat, akkor a forint árfolyamának az ingadozási sávja mérséklődik, és a probléma szélessége és mélysége is kezelhető méretűvé válik a bankok és az adósaik számára. A devizahitelesek problémájának megoldása egyrészt gazdaságpolitikai (hiteles és takarékos fiskális politika), másrészt porlasztástechnikai (az adóscsoportok szétválasztása) jellegű.

3 A devizahitelesek megmentésére vonatkozó állami tervek egyik indoka, hogy az állam a kereskedelmi bankok terheit is csökkenteni akarja. Akkor viszont kár volt kivetni a bankokra a különadót. Azzal, hogy a kormány jobb kezével elvesz, a ballal pedig pénzt ad, csak összekuszálja a piaci viszonyokat.

4 Ha a kormány bízik a most meghirdetett államadósságcsökkentő program sikerében, akkor a költségvetési fegyelemhez való visszatérés, a strukturális reformok és a növekedés gyorsulása nyomán a forint – legalábbis az euróhoz képest – vissza fog erősödni a korábbi szintre. Ezzel jórészt okafogyottá válik a különleges segítség. Ha viszont komolyan számol a kudarc lehetőségével, akkor meg takarékoskodjon. Ha a forint árfolyama megzuhan, akkor a költségvetésnek nagy szüksége lesz minden tízmilliárd forintra, hogy fékezze az adósságráta emelkedését.

5 A kormány a „nincs”-ből akar osztogatni. A megmentő akció forrása – attól függően, hogy miként nézzük – az elzsákmányolt magán nyugdíjvagyon, illetve a drága áron felvett újabb állami hitelek.

6 Senki nem tudja, hogy a devizahiteles lakásvásárlók között milyen arányban vannak azok, akik – mint a fejlett világban mindenütt – befektetési célból vásároltak. Úgy gondolták – hasonlóan az amerikai, a spanyol, a görög stb. sorstársaikhoz –, hogy hosszú távon az ingatlanmindig jó befektetés. Az esetek jelentős hányadában ez igaz is.

7 Elsősorban demográfiai okok miatt Magyarországon már legalább 30 éve megszűnt a mennyiségi lakáshiány. Azon családok túlnyomó többsége, amely esetleg rákényszerül arra, hogy eladja újonnan vett ingatlanát biztosan nem fog az utcára kerülni. Amennyiben a moratórium feloldása után beindulnak a lakásárverések, az nyilván meredek áresést okozna a piacon, de előbb-utóbb megjelennek majd új vevők is. Például olyanok, akik kiemelt, zöldövezeti ingatlanokból költöznének ki, és így kényszerülnének arra, hogy kevésbé frekventált helyen a korábbinál sokkal olcsóbban vegyenek fedelet a fejük fölé. (Egy közgazdász mindig tartsa észben, hogy minden tőzsdekrach egyben nagyszerű alkalom a vásárlásra is.)

8 Az építőiparnak és az ingatlanfejlesztőknek is az az érdekük, hogymozduljonmeg végre az évek óta befagyott lakáspiac. Azok a vállalkozások, amelyek ezeket a válságos éveket túlélik, versenytársaik felvásárlása nyomán nagyobbra nőve, megerősödve fognak kikerülni az ágazat válságából.

9 Sem a központi állam, sem az önkormányzatok nem jó lakástulajdonosok. Ezt a rendszerváltás előtti évtizedek során megtapasztalhattuk. Az állam semmiképpen se vegyen át olyan ingatlant, amelytől a magántulajdonos kényszerből vált meg. Nem fog tudni mit kezdeni vele.

10 A devizahitelből történt lakásvásárlás törlesztőterheinek megnövekedése alapjában véve a középosztály problémája. Az igazi rászorulóknak, a lakosság több mint negyedének bankszámlája sincs, nemhogy devizatartozása. A nem nyugdíjas középosztály egy részének közpénzből való támogatása még inkább indokolatlan, ha figyelembe vesszük, hogy ők a 2011-es és a várható 2012-es szja-változások nyertesei is.

11 Az évtizedek óta megszilárdult családgazdálkodási modell logikája szerint még ma is általános az, hogy a fiatal, családalapító párok lakás problémáját a szülők, és más közeli rokonok együttesen oldják meg. Ezért minden rászorultsági vizsgálat, amely csak a lakásban lakó személyek anyagi helyzetét mérlegeli – eleve félrevezető. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy Magyarországon az ellenőrizhető jövedelmek nagyon sok esetben köszönő viszonyban sincsenek a valós jövedelmekkel. Abban is nagy gyakorlata van minden magyar családnak, hogy a rászorultság igazolásakor a családnagyságot és az egy főre eső jövedelmek szintjét (papíron) úgy alakítsa, ahogyan a legjobban megéri (l. gázártámogatás).

12 A modern mikroöknómia egyik fontos felismerése, hogy a fogyasztók nem egymástól függetlenül cselekednek. Mindig erőteljesen érvényesül a demonstrációs hatás (angolul: bandwagon effect). A jelen helyzetben ez kétféle képen működhet. Vagy az történik, hogy az állam által felajánlott kedvezményeket összességében a devizahitelesek elégtelennek ítélik, és akkor csak nagyon kevesen fogják igénybe venni. Vagy éppen az ellenkezője: mindenki nagyon kedvezőnek gondolja, és akkor a tervezettnél sokkal többen fogják igényelni. Súlyos, elvi tévedés azt hinni, hogy egy efféle programot lehet „ügyesen” kalibrálni.

Utóirat: Ha a kormány a fenti érvek ellenére is mindenképpen „segíteni” akar, akkor ne a saját tervéből, hanem inkább a Surányi-féle koncepcióból induljon ki. Az legalább alkalmatlan tárgyon elkövetett érdekes gondolatkísérlet, a megvalósíthatóság kicsi reményével. De legalább a kisebbik rossz.

 A szerzők közgazdászok

– Milyen szerencse, hogy akkoriban nem hallgattam rád, hogy vegyünk fel néhány milliárdos devizahitelt, és költözzünk nagyobb híd alá, mert most már nem lenne még hídunk se!
– Milyen szerencse, hogy akkoriban nem hallgattam rád, hogy vegyünk fel néhány milliárdos devizahitelt, és költözzünk nagyobb híd alá, mert most már nem lenne még hídunk se! MARABU RAJZA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.