Brüsszel hiszi, ha látja

Hogyan lesz a hiányból többlet, illetve a többletből hiány – e magyar feladvány megoldását vélte megtalálni az Európai Bizottság, amely pénteken tette közzé tavaszi előrejelzését.

Az eurózóna nagy gazdaságainak látványos élénkülése és perifériájának válsága között egyensúlyozó jelentés Magyarországról szóló fejezetében az olvasható, hogy idén a GDP arányában 1,6 százalékos többlet keletkezhet a költségvetésben, ami kisebb ugyan a kormány kétszázalékos előrejelzésénél, de jobb, mint a megcélzott 2,9 százalékos hiány. Ám a többlet mögött egyszeri –a magánnyugdíjpénztárakból és a különadókból származó – bevételek és egyszeri kiadások (állami közlekedési vállalatok támogatása) húzódnakmeg, nélkülük a defi cit valamivel meghaladná a GDP hat százalékát ebben az évben. Jövőre 3,3 százalékos, azaz az uniós plafont továbbra is áthágó hiány keletkezik a büdzsében. Igaz, ha a bizottsági szakértők mindent elhinnének, ami a tervekben szerepel, akkor valamivel három százalék alatti számot is kihozhattak volna. De nem tették, mert az intézkedések megvalósulásának kockázatait is számba vették, amit Magyarország esetében különösen helyénvalónak gondolnak a 2004 óta érvényben lévő túlzottdeficit-eljárás és a többletmozgástér folytonos követelése miatt.

A német gazdaság az első negyedévben éves szinten 4,8 százalékkal száguldott, ám a brüsszeli elemzés szerint hiába húzza még belátható ideig a magyar gazdaságot az export, a hazai növekedési ütem csak 2,6, illetve 2,7 százalék lehet, ami a kelet- és közép-európai új tagállamok versenyében az utolsó előtti helyre elég. A belső fogyasztás élénkülését ugyanis fékezi, hogy az egykulcsos jövedelemadó a gazdagoknak kedvez, miközben az alacsonyabb jövedelmű háztartások zömét hátrányosan érinti. Továbbá a nyugdíjrendszer második pillérének megszüntetése inkább megtakarításra ösztönöz, a bankokra kivetett különadó miatt pedig nincs hitel. A szociális juttatások megkurtítása sem éppen keresletösztönző lépés. S bár néhány nagy multinacionális beruházás megvalósul, az egyéb szektorokat sújtó adók miatt viszont az érintett ágazatokban csökkentik a befektetéseket.

Az elemzés emlékeztet rá, hogy a defi cit mérséklésére március elsején meghirdetett csomag 2012-re és 2013-ra a GDP kettő, illetve három százalékának megfelelő kiigazítást helyezett kilátásba, például megszüntetné a korkedvezményes nyugdíjba vonulást, zsugorítaná a gyógyszerkasszát, meghosszabbítaná a banki különadó hatályát, de a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a bizottság úgy véli, hogy a költségvetési hatás csak egy-másfél százalék lesz. Ehhez jön a konvergenciaprogramban meghirdetett lépéssor, például a jövedéki és zöldadók emelése, az állami bérbefagyasztás – a GDP egy százaléka erejéig. A bevételi és kiadási tételekből és elcsúszási valószínűségekből jön ki a 2012-es 3,3 százalékos hiány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.