Itthon is egy lakás árába kerül a piacképes diploma

A jó szakmaválasztás arra is garancia, hogy egy mérnöknek válság idején sem kell aggódnia munkahelyéért.

A cégek ugyanis előbb válnak meg a kevésbé képzettektől, mint diplomás alkalmazottaiktól, különösen a fejlesztési területen dolgozókat értékelik kiemelten. Az oktatási költségeket nem könnyű kiszámítani, lehet próbálkozni képletekkel, ám részletes adatok híján nehéz tiszta képet kapni a diploma áráról. Egy főiskola vagy egyetem költségvetését el lehetne osztani a végzősök számával, ám így sem kapni pontos számot, mert az egyéb tevékenységből származó bevételek nem terhelik például a mérnökképzést. A költség nem szempont a fejkvótaalapú képzésben, így nehéz meghatározni, hogy mennyibe is kerül egy diploma, némi támpontot adnak a fizetős képzés tarifái.

A győri Széchenyi István Egyetemen a járműiparban nagyon keresett mechatronikus mérnökképzés szemesztere 195 ezer forintba kerül mesterszakon, hasonló képesítésért a németországi oktatási intézményekben 3000–3500 eurót kell fizetni, ami forintra váltva négy-ötszörös különbség. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a gépészmérnököknek 300 ezer forintba kerül egy félév, az autóiparban érintett másik nagy oktatóbázison, a Budapesti Műszaki Főiskolán 185 ezer forintot kellett tavaly fizetni. A győri Széchenyi István Egyetemhez hasonlóan a magyar nyelvű mellett a BMF-en is van német nyelvű képzés. Az Egyesült Államokban negyedszázad alatt négy-ötszörösére nőtt a felsőoktatás költsége, még a legolcsóbb főiskolák tandíja is 3300 dollár, és egy elit iskolában ennek tízszeresét kell megfizetni. Ez nagyjából meghatározza, hogy kinek, milyen diploma megszerzésére van esélye: a tehetősebb családoknál ez kisebb gond, ám sokaknak hitelt kell felvenniük ahhoz, hogy gyermekük tanulását finanszírozhassák, de ez nemcsak amerikai jelenség.

A magyarországi felsőfokú oktatási intézményekben nagy a szórás, politológus, szociológus vagy testnevelő szakon félévenként 100–300 ezer forintot kell fizetni. Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakán a magyar és angol nyelvű képzés is közel 700 ezer forintba kerül félévente. A hazai rekordot a közel 1,4 millió forintos szemeszteri árral a Semmelweis Egyetem tartja, itt egy fogorvosi diploma ára elérheti a 12 millió forintot. A költségtérítéses képzések közül az általános orvosi szakra jelentkezőknek félévente közel egymillió forintot kell téríteniük, ami tizenkét szemeszterrel számolva ugyancsak majdnem 12 millió forintot tesz ki. A Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen negyven-ötven százalékkal alacsonyabb tételekkel lehet számolni. A gyógyszerészeknek 730 ezer forintot kell fizetni.

A tandíj mellett további költségekkel is számolni kell, hiszen sok diák nem lakóhelye közelében tanul. A kollégiumért kategóriától függően havi 10-25 ezer forintot kell fizetni, egy diák költségvetését a szülői mellett szociális alapon havi 50 ezer forintnyi állami támogatás javíthatja. A tanulmányi ösztöndíjak 30-40 ezer forint körül mozognak, de elérhetik az 50 ezer forintot is.

Az sem elhanyagolható, hogy melyikdiplomáthogyan értékelik a munkáltatók. A magyar műszaki felsőoktatásból kikerülő szakemberek nemzetközi szinten is megállják a helyüket, ám sokuk elhelyezkedését itthon is nehezíti a hiányos a nyelvtudás.

A diplomások helyzete Magyarországon a pályakövetési adatok tükrében című konferencián közzétett 2009-es adatok szerint a megfelelő egyetemet és szakmát választóknak válság idején is sikerül elhelyezkedniük. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. vezető elemzője, Veroszta Zsuzsanna huszonkilenc hazai egyetem és főiskola végzettjeinek átlagos bruttó havi bérjövedelmét vizsgálta az államigazgatási adatbázisokban. A béradatok gyakorlatilag teljes körűek, mert nem önkéntes, hanem állami rendszerekből – Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Felsőoktatási Információs Rendszer, Foglalkoztatási Hivatal –nyert információkat tartalmaznak.

A friss diplomások 2009-es országos bérátlaga bruttó 199 ezer forint volt, s az első három helyen budapesti intézmények szerepelnek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (251 ezer Ft), a Budapesti Corvinus Egyetem (246 ezer Ft) és a Budapesti Gazdasági Főiskola (239 ezer Ft) után negyedikként, első nem fővárosi felsőoktatási intézményként 233 ezer forinttal a győri Széchenyi István Egyetem következik.

A legmagasabb friss diplomás bruttó bérrel a gazdálkodási egyetemi szakon végzetteket alkalmazták (278 ezer Ft). A közgazdász-gazdálkodási (272 ezer Ft), a jogász (266 ezer Ft), a gazdálkodási és menedzsment (235 ezer Ft), a gépészmérnöki (233 ezer Ft), a mérnök-informatikus (227 ezer Ft), a műszaki informatika (218 ezer Ft), a műszaki menedzser (218 ezer Ft) szakok friss diplomásainak felkészültségét ismerte el a legmagasabb kezdő bérrel 2009-ben a munkaerőpiac.

A győri egyetem Karrier Irodájának az autopro.hu portálon megjelent, és az egy, illetve három éve végzett hallgatók megkérdezése alapján készült felmérése szerint legkésőbb fél éven belül a végzett műszaki diplomások 95 százaléka még a válság idején is el tudott helyezkedni tanult szakmájában. A figyelemre méltó eredmény nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy a győri egyetem szoros kapcsolatot ápol a régió iparigazdasági szereplőivel, és folyamatosan az aktuális munkaerő-piaci elvárásokhoz igazítja képzését.

Karrierlehetőség gokartversennyel

Érdekes módját választotta a mérnöktoborzásnak az egyik legnagyobb globális járműipari beszállító, a Magyarországon több mint hatezer embert foglalkoztató és több gyárat, valamint kutatási központot is működtető Continental, mely gokartverseny keretében ismerteti meg az egyetemistákkal gyakornoki programját és álláslehetőségeit az ország több egyetemi városában.

A sorozat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar sportnapján indult, majd a roadshow a veszprémi Pannon Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetem napján folytatódik. A három intézmény mindegyikénél felépítenek egy komplett gokartpályát és egy standot, ahol a leendő gyakornokok és dolgozók tájékozódhatnak a vállalat által kínált karrierlehetőségekről. A Continental 45 országban 177 telephelyen 155 ezer embert foglalkoztat, Magyarországon Budapesten, Vácott, Makón, Szegeden és Veszprémben van gyára. A cég termékei között vannak fékrendszerek, hajtómű- és futóműkomponensek, műszerek, járműelektronikai és autós kommuniká ciós eszközök. (B. J.)

Állásbörze: van, aki vadászik és van, akire vadásznak
Állásbörze: van, aki vadászik és van, akire vadásznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.