Elértük az infláció tetejét? Az elemzők az élelmiszerárak csökkenését várják

Az élelmiszerek drágulása ezúttal is kulcsszerepet játszott az infláció vártnál rosszabb alakulásában. Áprilisban a pénzromlás üteme éves összehasonlításban 4,7 százalékra gyorsult a márciusi 4,5 százalékról, ismét meglepve az alacsonyabb, 4,6 százalékos átlagos drágulást előrevetítő elemzőket.

Aggodalomra adhat okot a maginfláció gyors előretörése: a szeszélyesen változó energiaárak és az idényáras élelmiszerek nélkül számított, s így a gazdaság aktuális állapotát jobban tükröző maginfláció éves szinten 2,7 százalékra ugrott, míg az előző hónapokban 1,9, illetve 2,5 százalékot mért a KSH. A drágulás a legérzékenyebben az időseket érintette, az ő vásárlási szokásaik alapján kidolgozott nyugdíjas fogyasztói árindex 5,7 százalékkal haladtameg a tavaly áprilisit. Az élelmiszerek az átlag kétszeresével, 1,2 százalékkal drágultak a múlt hónapban.

A kilátások sem túl rózsásak – állapítja meg Kondrát Zsolt, utalva arra, hogy a dohány- és alkoholtermékeket leszámítva minden vizsgált csoportnál meghaladta a vártat a drágulás üteme. Az MKB Bank vezető elemzője a kellemetlen meglepetések kategóriájába sorolja az iparcikkek gyors drágulását, megjegyezve, hogy eközben a forintárfolyam kétéves rekordra erősödött az euróhoz képest, aminek az importáruk beszerzési költségében is illett volna megmutatkoznia. Ennek ellenkezőjéből az elemző arra következtet, hogy a feldolgozóipar szereplői is elérkezettnek látták az időt, hogy árai kat a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben növeljék.

A korábbi élelmiszer-árrobbanások lefutása alapján az MKB Banknál úgy vélik, hogymostantól inkább az árcsökkenésnek van nagyobb esélye. Ellentétes irányú kockázatot ezúttal is a Széll Kálmán tervet körüllengő homály jelent, főként a gyógyszerárak és a közösségi közlekedés hatósági árainak alakulása válthat ki egyelőre nehezen becsülhető ársokkokat.

Az infláció áprilisban elérhette csúcspontját, így a következő hónapokban elkezdődhet az árindex fokozatos mérséklődése – véli Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője, aki szerint ebben segíthet a forint erősödése és az üzemanyagárak csökkenése, s a fékező tényezők között említi a szerény lakossági fogyasztást és az alacsony bérkiáramlást.Mindezt figyelembe véve az elemző nem tapasztal különösebb inflációs nyomást. A Takarékbank előrejelzése szerint az év végére 3,4 százalékra csökkenhet az infláció, amelynek éves átlagos mértéke 4 százalék lehet. Az MKB Banknál óvatosabbak, 4 százalékos decemberi és 4,4 százalékos éves ütemet tartanak valószínűnek. Suppan Gergely szerint az infláció alakulása nem indokolja a hat százalékon álló jegybanki alapkamat változtatását, míg Kondrát Zsolt szerint az MNB az irányadó rátát 5,5 százalékra viszi le az év végére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.