Hetven év felett is fizetni kell?

Az idén nem emelkedett számottevően a balatoni településeken fizetendő idegenforgalmi adó mértéke, az önkormányzatok 2011-ben jellemzően 300–420 forintot kérnek egy-egy vendégéjszakáért.

Lázár János, a tóparti településeket tömörítő Balatoni Szövetség főtitkára szerint a tavalyi drasztikus – esetenként 70–100 forintos, azaz 20-30 százalékos – drágulás után idén csak a nagyobb városokban történt minimális adóemelés.

Ennek az a legfőbb oka, hogy 2011-ben kedvezően változott a törvényi szabályozás: míg 2010 januárjától az állam a felére (a korábbi két forint helyett egy forintra) csökkentette az önkormányzatok által beszedett idegenforgalmi adóhoz nyújtott támogatást, addig az idén az önkormányzati egy forintok után már 1 forint 50 fillér kiegészítést nyújt a központi költségvetés.

A tényekhez tartozik, hogy a balatoni régió településeit az állam 2010-ben is igyekezett valamelyest kárpótolni: a meghiúsult sávolyi Balatonring projektre félretett pénzből még a szocialista kormány tavalyi döntése alapján az előírt 1 forint helyett 1 forint 40 fillér támogatást nyújtott a tóparti önkormányzatok adóbevételeinek kiegészítésére. Mindez azt jelenti, hogy a Balaton menti települések jobban jártak, mint az ország más részeinműködő önkormányzatok, főleg, hogy amíg nem volt kilátásban a sávolyi „visszaosztás”, adóemelésekkel is igyekeztek tompítani a generális támogatáscsökkentés hatását.

Balatonfüreden az évi 200 millió forintos adóbevételhez az állam korábban 400 millió forintos támogatást tett hozzá, tavaly ennek csak a felét, az idén pedig várhatóan 300 millió forintot. Bóka István, Füred polgármestere kérdésünkre elmondta, részben a kiadásaik csökkentésével, részben az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó korábbi kedvezmények szűkítésével – a 70 éven felüliek adómentességének eltörlésével – próbálták pótolni a kieső összeget.

A polgármester egyébként támogatandónak tartja a siófoki kollégája, a szintén fideszes Balázs Árpád kezdeményezését, aki további kedvezményszűkítéssel a 14–18 éves korosztályra – a „bulituristákra” – is kiterjesztené a fizetési kötelezettséget. A balatoni gyakorlatot követve 2011-ben a tihanyi önkormányzat is inflációközeli adóemeléssel élt: húsz forinttal – 380-ról 400 forintra – emelték az adót. Tósoki Imre polgármester számításai szerint ezzel is csak a bevételeik szinten tartását érhetik el, mivel 2011-re a helyi szállásadók csökkenő vendéglétszámot prognosztizáltak.

Ellenőrök járják a hoteleket

Szinte valamennyi tóparti településen foglalkoztatnak kurtaxaellenőröket, akiket az önkormányzatok pályázaton választanak ki, és a nyári főszezonban megbízási szerződéssel alkalmaznak. Az ellenőröknek főként azokon a településeken van kiemelt szerepük, ahol sok a magánszálláshely. A kereskedelmi szálláshelyeken – különösen a turisztikai centrumokban működő nagy szállodákban – az elektronikus nyilvántartási rendszer ugyanis eleve nem teszi lehetővé a vendéglétszám, ezen keresztül pedig az idegenforgalmiadó-bevételek eltitkolását.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere kérdésünkre közölte, a település kurtaxabevételeinek 70 százalékát egyetlen hotel (a Club Tihany) biztosítja, miközben a magánszállásadók az önkormányzat évi 45 millió forintos turisz tikai adó-bevételéből alig hatmillió forinttal veszik ki a részüket.

Balatoni étterem – a bulituristák is fizetnek
Balatoni étterem – a bulituristák is fizetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.