A „paradicsom”
Jellemző az is, hogy egy átlagos magyar évente mintegy 60–80 kiló gyümölcsöt fogyaszt, és ennek negyede déligyümölcs, a természeti népek táplálékának háromnegyedét a gyümölcs adja.
Néhány olyan trópusi gyümölcs, mint az ananász, avokádó, banán, durian, cukoralma, csillaggyümölcs, édes tamarindusz, kakiszilva, kaktuszfüge, karambola, jackfruit, langszat, licsi, mangosztán, maracuja, papaya, rambután, rózsaalma, sárkánygyümölcs, szandolfa, tamarillo, tüskés uborka, zapotilla még nyersen el-eljut hozzánk.
A hihetetlenül gazdag trópusi gyümölcsválaszték többségéről viszont csak élménybeszámolókban hallunk, vagy úti beszámolókban olvashatunk, netán az interneten akadhatunk rájuk. E gyümölcsök többsége ugyanis olyan gyorsan romlik, vagy lehetetlen mesterségesen termeszteni, ezért sem a nagyobb mennyiség gyűjtése, sem pedig a gyors szállítása nem szervezhető meg.