Felsőosztálybeli rajongóitól várhatja Orbán a pénzt

A felsőosztály fanatikus Orbán-hívő tagjai adakozhatnak a nemrégiben felállított, Összefogás az államadósság ellen nevet viselő alapba, a többieket a politikai hovatartozás mellett adózási akadályok is meggondolásra késztethetik.

A kormány önkéntes adakozásra szólította fel a magyar polgárokat, hogy együttes erővel nyessenek valamennyit az államadósság 21 ezer milliárdos – kétségtelenül nagy terhet jelentő – összegén, ám pénzügyekben és kormányzati politikában egyaránt jártas szakemberek szkeptikusak a tekintetben, hogy szemmel észlelhető mértékben lehet így csökkenteni az adósságot. – Talán néhány 100 millió forint összejöhet a számlára, ennél lényegesen többre biztos nem lehet számítani – ebben nagyjából megegyeznek a vélemények. Hírek azért jönnek felajánlásokról, egy lipóti vállalkozó egymaga 12 millió forintot adna az alapba.

A Fidesz frakciója a Parlament előtt – A kasszához kell járulniuk
A Fidesz frakciója a Parlament előtt – A kasszához kell járulniuk

Befizetést elsősorban a közép- és a felső osztályhoz tartozó fanatikus Fidesz-, sőt szűkebben véve az Orbán-hívőktől lehet várni – állítják forrásaink, akik szerint szimbolikus politikai tettnek megjárja, de a célját nem fogja beteljesíteni az államadósság elleni alap.

A politikai hovatartozásnál gyakorlatiasabb akadályok is nehezítik az adakozást. A parlament előtt hever egy törvényjavaslat, amely szerint az alapba fizetők az összeget levonhatják az szja-alapjukból (a cégek pedig az adózás előtti nyereségből, s az evások és ekhósok is élhetnek ezzel a lehetőséggel). Igen ám, de ebben az esetben már nem ruházhatják át másra az adóbevallásuk elkészítését. Ahogy az a törvényjavaslat szövegéből kiderül, azok, akik eddig kényelmi okokból, vagy mert nem tudtak megbirkózni a bevallással, a munkáltatójukra, vagy az adóhivatalra bízták a bevallásuk összeállítását, eztán már csak magukra számíthatnak – vagyis önbevallást kell benyújtaniuk – ha az alapba fizetnek. Potenciálisan több mint 900 ezer alkalmazottat érint e rendelkezés, ennyien bízzák a munkaadójukra vagy a hatóságra a bevallásuk elkészítését. Persze nem lehetett arra számítani, hogy ők amúgy is tömegesen utalnak majd az alap – OTP-nél vezetett – számlájára, de az biztos, hogy ez a technikai akadály még inkább visszafogja az adakozó kedvet – állítják szakemberek. Ezen az sem segít, hogy a következő évtől már az 1 százalékos szja-felajánlásra jogosult intézmények közé kerül az alap.

Nem tűnik ösztönzőnek az sem, hogy nem a fizetendő adóból, hanem az adóalapból lehet levonni a befizetett összeget: a 16 százalékos szja-kulcs és 100 ezer forint befizetése mellett ez azt jelenti, hogy az évi 4 millió forint adóalappal rendelkező adakozó 640 ezer forint adó helyett 624 ezer forintot fog fizetni (figyelmen kívül hagyva az egyéb, adócsökkentő tételeket), vagyis az adója 16 ezer forinttal csökken, miközben az alaphoz való hozzájárulása 100 ezer forint. Persze ha az adóból lehetne csökkenteni a befizetett összeget, akkor az állam szempontjából nullszaldós lenne a vállalkozás, így pedig nem lenne mit az adósság csökkentésére fordítani.

Előfordulhat, hogy az adakozónak nincs is annyi adóalapja, mint amennyit befizet. Elég életszerűtlen persze, de ne zárjuk ki ezt a lehetőséget. Ebben az esetben a javaslat szerint a megmaradt összeget további legfeljebb négy évig el lehet számolni kedvezményként.

A szakértők úgy látják, az alap működtetése több pénzt vihet el, mint amennyi oda bekerül, ezért nem lenne meglepő, ha néhány hónap után elhalna a kezdeményezés. Egy útját látják a fennmaradásának: ha a kormány és a Fidesz teljes mellszélességgel kiáll az alap mellett, és a miniszterek, képviselők is  adakozni kezdenek néhány milliót. Ebben az esetben fenn lehet tartani az érdeklődést, egyébként halálra van ítélve a kezdeményezés. Lapunk ez ügyben múlt héten kérdéssel fordult a kormányszóvivői irodához, de választ eddig nem kaptunk. Azonban jelzésértékű, hogy tegnap a parlamentben Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára internetes hírlapok szerint arról beszélt: „Egy ilyen kezdeményezés mellé állni kötelessége a magyar kormánynak és a parlamentnek is.”

 A honlap még nem működik

Az alap egy április 28-i kormányrendelet alapján már megkezdte működését, felállt az irányító testülete, de – szemben a rendeletben foglaltakkal – még nem érhető el a honlapja, ahol folyamatosan nyomon lehetne követni, mennyi pénz érkezik a számlára. Ahonnan a befizetett összeg majd továbbfolyik a Nyugdíjreform és Államadósság Alapba, ám ennek jogszabályi háttere még rendezetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.