Díjat csökkent a benzinár

A magas benzinárnak annyi haszna van, hogy a csökken az autók futásteljesítménye, kisebb a forgalom, kevesebb a baleset, olcsóbb a casco díja.

A várakozások szerint idén tovább csökken a casco biztosítások ára. A piac szűkülése okozta erősödő verseny mellett a díjak mérséklését segítik a magas üzemanyagárak is. Az autósok ritkábban ülnek a volán mögé: a Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikája szerint idén januárban például ötödével kevesebb benzin fogyott, mint a két évvel korábbi azonos időszakban. A biztosítók árképzésében jelentős tényező a kárstatisztika alakulása, márpedig az utóbbi években a számok folyamatosan javultak részben a közúti közlekedésben bevezetett objektív felelősség, illetve a benzinárak folyamatos emelkedése miatt. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint tavaly a biztosítók összesen 53 milliárd forintot fizettek ki a casco szerződésekkel kapcsolatos károkra, közel tíz százalékkal kevesebbet, mint 2008-ban.

Az üzemanyagárak emelkedése jelentősen csökkenti a gépjárművek éves futásteljesítményét, s a flottával rendelkező cégek is fokozott figyelemmel kísérik és szigorúan szabályozzák a gépjárművek használatát. Mindezek együttesen valóban a kárkifizetés és a kárgyakoriság csökkenését okozzák – mondja Papp Lászlóné, az Aegon Magyarország gépjármű-biztosítási üzletág igazgatója. Így gondolja ezt Jákfalvi Zoltán is. A Generali-Providencia gépjárműbiztosítási osztályának vezetője szerint azonban, bár ez igaz a cascóra is, tapasztalataik szerint ez az összefüggés inkább a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) mutatkozik meg jobban. Ez a különbség vélhetően annak tudható be, hogy akinek a pénztárcája megengedi a casco biztosítást, kevésbé érzékeny a benzinár emelkedésére – tette hozzá.

Kissé másként látja a kérdést Tóth István. Az Union igazgatósági tagja szerint az tény, hogy a magasabb benzinár miatt az emberek jobban meggondolják, mikor ülnek autóba, ezáltal a megtett utaskilométerek száma is csökken. Ez mérsékli a balesetek esélyét, így a kárstatisztikákra kismértékű pozitív hatást gyakorol, s így díjcsökkenést eredményez. Ugyanakkor az új autók és alkatrészeik ára infláció körüli mértékben növekedett, ezért összességében magasabb összegű kifizetésekkel kell kalkulálni a jövőben. A díjak azonban ettől függetlenül tovább csökkennek – tette hozzá.

Elméletileg emelheti a szervizkiadásokat a japán természeti katasztrófa is. A szigetországban több autógyár, illetve autóipari beszállító még mindig nem tud azzal a kapacitással termelni, mint a földrengés előtt, s ez ellátási gondokat okoz az európai üzemekben is. Az Aegon Magyarországnál ezzel kapcsolatban elmondták: a japán földrengés hatását már érzékelik a gépjárműjavítók, de áremelkedést biztosítói oldalról még nem tapasztaltak. A díjak csökkenésében ráadásul az alkatrészárak alakulása csak részben játszik szerepet, a verseny erősödése, a különféle részcascók megjelenése mind befolyásolják a piaci díjak alakulását – fogalmaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.