A kormány elvárja a cégektől a béremelést

„Kicsivel több mint ajánlás, de kicsivel kevesebb mint kötelező erejű megállapodás” – Rogán Antal, a bérmonitoring bizottság fideszes elnöke szerint egy ilyen egyezséget kellene kötnie ősszel az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a kormányzatnak a munkaadókkal.

A politikus lapunk érdeklődésére pénteken azt mondta: egy olyan megállapodásnak kell megszületnie, amely meghatározza, hogy az átlagkereset alatt keresők bérét milyen formában és mértékben kell emelni. „Nem törvényi erővel szeretnénk ezt megtenni” – tette hozzá Rogán.

Rogán Antal – Több is, kevesebb is
Rogán Antal – Több is, kevesebb is

Egy olyan törvényt viszont még év vége előtt, azaz 2011-ben elfogadtatnának a parlamenttel, amiben kimondanák: állami támogatásokat és megrendeléseket csak azok a cégek, vállalkozások kaphatnak, akik teljesítik az OÉT-en megfogalmazott ezen ajánlást. A törvény 2012-től lenne hatályos. A szankció alól azok a munkaadók mentesülhetnek, amelyek nem képesek teljesíteni az ajánlásnak megfelelő béremelést, s külön megállapodást kötnek a munkavállalókkal, illetve az azokat képviselő reprezentatív szakszervezettel arról, hogy mikor és milyen formában tesznek eleget az OÉT-en elfogadottaknak – mondta a fideszes politikus. (Korábban volt olyan vélemény is, miszerint az is elfogadható lenne, ha egy nehéz helyzetben lévő cég nem emel ugyan bért, de megőrzi a munkahelyeket.)

Arra, hogy az adójóváírás visszavételét később kompenzálják-e valamilyen formában az adórendszeren belül, Rogán Antal úgy reagált: még nincs döntés az adójóváírással kapcsolatos szabályozásról. Elképzelhetőnek nevezte viszont, hogy „pozitív ösztönzőként” a jövőben a béremelésekre juttatott összegek tb-kedvezményben részesüljenek az adott tárgyévben.

A tervek szerint így 2012-től a bruttó 300 ezer forint alatti kereseti kategóriában ha egy cég a nettó bér megőrzéséhez szükséges emelést hajt végre, akkor arra a bérnövelésre nem kellene a tárgyévben járulékot fizetnie, csupán személyi jövedelemadót. Ez a vállalkozások esetében a közterhek körülbelül egyharmadának elengedését jelentené a béremelkedéseknél.

A politikus számításai szerint egy 4 százalékos ajánlás teljesítése esetén az állam közel 19 milliárd forint tb-járulékról mondana le.

Kedveznek is a vállalkozásoknak

A kormány összesen 2000 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál azzal, hogy három lépésben csökkenti az adminisztrációs terheiket – mondta a nemzetgazdasági tárca államtitkára egy pénteki háttérbeszélgetésen. Cséfalvay Zoltán hozzátette: a „három csapásként” jellemzett program első, 105 milliárdos része már kész, a második, 400 milliárdos vágás augusztusra áll össze, a maradék pedig 2012-ben lesz meg.

A múlt szerdán ismertetett bürokrácialeépítő lépésekhez képest nincs változás, és a munkavállalók is várhatnak arra, hogy egyeztessenek velük a jogaikat csorbító csomagról. Cséfalvay elsiklott az egyoldalú egyeztetést firtató kérdésünk mellett, szerinte széles körű konzultációkat folytattak és folytatnak majd a jövőben is a szakmai szervezetekkel. Azért csak a vállalkozásokkal, mert ők tudják legjobban, mi jó nekik – fogalmazott. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.