Lobbiharc az ipari lobbiért

Míg az energiapiacon a lakossági fogyasztók érdekképviseletéért finoman szólva nincs ádáz küzdelem, az ipari felhasználók érdekeiért egyre többen szeretnének a kormánynál lobbizni.

Az előző tíz évben a gyárakat érintő energiaár- vagy szabályozási kérdésekben leginkább az Ipari Energiafogyasztók Fóruma vétette észre magát. Szaniszló Mihály elnök elismert szakemberként lankadatlanul javasolt és értékelt. Lelkesedésére jellemző, hogy 2005-ben még éhségsztrájkot is folytatott az alacsonyabb ipari energiaárakért. Szintén az Ipari Energiafogyasztók Fórumához kapcsolódott az a 2008-as, máig nem teljesen tisztázott ügy, amikor egyes tagvállalatok alacsonyabb áramárakat értek el a kormánynál, többek között az akkori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc cége, a Motim számára.

Szaniszló Mihály hosszan tartó betegség után, tavaly decemberben elhunyt. A következő vezetőség csak ez év márciusában állt fel. Azt az új elnök, Nagy Zoltán, a Linde-csoport kelet-európai energetikai igazgatója is elismeri, hogy az utóbbi időkben esetenként adódtak náluk szervezési nehézségek. Ám néhány hét múlva – amikor az elnökséget ténylegesen bejegyzik – megújult munkaprogramot tesznek le az asztalra. Az irányító testület tagja lett a Mol, a Motim, a Nitrogénművek és a Duna–Dráva Cement egy-egy képviselője. (Utóbbi három cég érintett volt a 2008-as lobbiügyben is.)

Két éve ugyanakkor váratlanul egy új ipari érdekképviselet kezdte hallatni a hangját, Ipenerg néven. A Negos nevű tanácsadó cég mellett szerveződött formációt még be sem jegyezték, már komoly sikereket könyvelhetett el a Bajnai-kormánynál. De a jelek szerint az Orbán-kabinet is hallgat a szavukra. Legalábbis az úgynevezett KÁT-támogatás rendkívüli vitákat kiváltó megvonásán ez tükröződik. Nemrég – mások mellett – az illetékes minisztériumtól az Ipenerghez igazolt Zarándy Tamás, aki közel két évtizeden át az államigazgatás fő energetikai háttéremberének számított. A volt minisztériumi dolgozók a távozás ellenére továbbra is jó viszonyt ápolnak az államigazgatással, és ismerik a politikai döntések befolyásolásának csínját-bínját.

Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma részéről Nagy Zoltán lapunknak határozottan cáfolta, hogy a kormány mostantól a szervezettel ne egyeztetne. Leszögezte, hogy a megbeszéléseken – esetenként nem feltétlenül az Ipari Energiafogyasztók Fóruma, hanem céges színekben – továbbra is részt vettek, számos ötletük beépült a javaslatokba,még ha esetleg ezeket ma már mások hirdetik is sajátjukként. Utalva a 2008-as vádak felemlegetésére, rögzítette: a szervezet továbbra is mereven elhatárolódik mindennemű politikai vonatkoztatástól. Éppígy sosem jár el egyes iparvállalatok részérdekei szerint: mindig a tagság egészét képviseli, és ismeretei szerint ez a múltban is így történt. Az ominózus 2008-as ügyekben érintett vállalatok akkor nem voltak a vezetőség tagjai. Az új elnökség alatt az Ipari Energiafogyasztók Fórumára nem lesz igaz az sem, hogy anyagi ügyei egy-egy profitorientált „társcéggel” keverednének össze – tette hozzá az elnök.

Azt nem tagadta, hogy az utóbbi időben voltak társaságok, melyek kiléptek a szervezetből, és megjelentek az Ipenerg háza táján. Leszögezte ugyanakkor, hogy új tagok is csatlakoztak hozzájuk. Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma továbbra is elsősorban tagjai, illetve a magyar iparvállalatok versenyképessége, az alacsony energiaárak érdekében kíván tevékenykedni, kapcsolatot tartani a kormányzati, hatósági és rendszerirányító szervekkel – fogalmazott. Annak semmi akadályát nem látja, hogy egy-egy tagjuk más érdekképviseletek kötelékében is megjelenjék. – A fórum nyitott az együttműködésre bármely hasonló elveket valló szervezettel –tette hozzá. Az elnök kiemelte ugyanakkor: Magyarországot az Európai Unió ipari energiafogyasztókat tömörítő szervezetében továbbra is a szervezet képviseli.

Hálózat. Utat találnak a mindenkori kormányhoz
Hálózat. Utat találnak a mindenkori kormányhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.