Facebook-telefon: kesztyű a Skype arcába

Ha ez bejön, akkor a Skype talán mindörökre az marad, ami a kezdetektől volt: forradalmi ötlet, zseniális technológiai újítás és – üzleti szempontból – beváltatlan ígéret, amely még soha nem termelt profitot.

A világ egyik legnépszerűbb, 650 millió regisztrált felhasználóval (de csak 50 millió aktív ügyféllel) rendelkező internetalapú telefonszolgáltatásának most új kihívója támadt: a Facebookon már elindult a számítógépről számítógépre ingyenes hívást kínáló szolgáltatás. Hamarosan vezetékest és mobilt is hívhatunk a közösségi portálról, lesz videohívás is, az éppen vonalon kívül lévő ismerősöknek pedig hangüzenetet, később pedig talán videót is küldhetünk.

A módszert a Skype fejlesztői már 2002–2003-ban feltalálták: a hívás csomagokra bontva, minimális sávszélességet foglalva közlekedik a hálón, és az út nagy részét akkor is az interneten teszi meg, ha végül egy vezetékes vagy egymobilhívószámnál végződik. Így egy transzatlanti beszélgetés is lebonyolítható a helyi tarifával, ráadásul a szolgáltató (a Skype, vagy mostantól a Facebook) még diszkontot is kap, mivel nagy tételben veszi meg a kapacitást a telefoncégektől.

A lehetőség népszerű, ám a sikert nehéz profitra váltani: a Skype sosem volt nyereséges, és legutóbbi nagy tulajdonosa, az eBay két éve komoly veszteséggel tudta csak eladni. A hírek szerint most tőzsdére készül – a majdani árfolyamnak biztosan nem használ a Facebook piacra lépése. A közösségi portálnak ugyanis 500 millió felhasználója van, és ők most egy csapásra az új telefonszolgáltatás potenciális ügyfelei lesznek (csupán egy apró kliensprogramot kell letölteniük, és már hívhatják is az ismerőseiket).

Az ötlet, hogy a Facebook szálljon be a távbeszélőüzletbe, meghökkentő módon Afrikából jött: ott a közösségi portál már ma is népszerűbb információküldési lehetőség, mint például a mobiltelefon (a legtöbb afrikai országban a legolcsóbb díjú mobiltarifa-csomagok is tartalmazzák az ingyenes Facebook-opciót, így általában jobban megéri üzenetet küldeni a portálon keresztül, mint telefonálni).

A T-Mobile és a Vivox közreműködésével végrehajtott fejlesztés miatt a Skype mellett a Google-nak is fájhat a feje: a Bobslednek nevezett új telefonszolgáltatással a Skype árnyékában folyamatosan erősödő Google Voice is veszélyes versenytársat kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.