A konvergenciaprogramban vázolt irány jó, de Simor több részletet szeretne látni

Egyhangúan döntött a hatszázalékos alapkamat szinten tartásáról az új, teljes összetételében most először ülésező monetáris tanács. Más javaslat nem is szerepelt az ülés napirendjén.

Simor András jegybankelnök az elemzői várakozásoknak megfelelő döntés ismertetésekor az egy hónappal ezelőtti érveket sorakoztatta fel. Újfent megállapította, hogy az infláció az idén jelentősen meghaladja a jegybank háromszázalékos célját, amelyet leghamarabb 2012 végére érhetünk el. Ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a mai kamatszint fenntartására – üzent a piacoknak Simor András, aki szerint azonban a gyenge fogyasztás és a tartósan magas munkanélküliség fegyelmező hatással lesz az ár-, illetve a bérpolitikára, s ezzel az inflációra.

Simor András
Simor András

A fogyasztás az idén már érdemben tudja serkenteni a gazdasági növekedést, egyrészt a szja-könnyítések miatt a lakosságnál képződő többlet, illetve a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok részbeni elköltése révén. A foglalkoztatás dinamikus, érdemi javulását azonban nem látja kellően alátámasztottnak az elnök, a növekedést csak jelentős késéssel követi a munkanélküliség mérséklődése. A nemzeti bank elnöke bizalomerősítőként jellemezte a pénteken Brüsszelbe kiküldött konvergenciaprogramot, de annak részleteibe egyelőre nem ment bele.

Általánosságban megjegyezte, hogy a Széll Kálmán Tervre épülő program adósságcsökkentő célkitűzései és a hozzá kötődő menetrend ambiciózus, s minél több részletet kell nyilvánosságra hozni a célok elérhetőségének alátámasztására. Ez ahhoz is kell, hogy Magyarország adóskockázati megítélésében az utóbbi hónapban bekövetkezett javulás tartóssá váljon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.