Válságban szebben csillog az arany

A gazdasági válság két és fél éve alatt a korábbi szint közel duplájára drágult az arany. Április elején újabb történelmi csúcsra szökött föl az úgynevezett fronthónapi lejáratra, vagyis a legközelebbi szállítási határidőre szóló unciánkénti elszámolóár, amely immár meghaladta az 1459 dollárt. Pedig tavaly tavasszal már sokan gondolták azt, hogy csak a spekuláció hajtja a növekedést és hamarosan csökkenni kezdenek a jegyzésárak.

Kétségtelen, hogy év elején a tőzsdei jegyzések alakulásában volt némi korrekció, ám azóta az emelkedő olajáraktól fűtött inflációs aggodalmak, ettől nem elválaszthatóan az egyelőre nyugvó pontra nem térő líbiai felkelés, valamint a portugálok leminősítése, s legújabban a japán katasztrófa ismét az aranyra irányította a befektetők figyelmét. Piaci körök és elemzők szerint mindezek együttes következménye a kialakult árcsúcs, miután a biztonságos pénzügyi befektetési lehetőségek iránti érdeklődés az elmúlt hetekben ismét élénkült. Akad olyan, aki szerint az említett lendület az év végéig kitart. Juhász Péter, az aranykereskedelemmel foglalkozó Conclude Befektetési Kft. vezérigazgatója szerint a jegyzés az év végére 1500–1600 dollár közé is emelkedhet. Megjegyezte: ha csak a forint árfolyamát vennénk figyelembe, most jó beszállási lehetőség lenne, hiszen a magyar deviza jegyzése igen erős a dollárral és az euróval szemben is. Hozzátette: bár az érdeklődés változatlanul nagy a befektetési arany iránt, azért a tavaly év közben tapasztalt várakozási idők megszűntek. Akkor akadt olyan, hogy a 100 és a 250 grammos rudakért több országban is 3-4 hetes várakozás után lehetett csak hozzájutni, mert egyszerűen a pénzverdék nem tudták kapacitásaikkal követni az igényeket.

A kereslet folyamatos élénkülését Nagy Attila, a Solar Capital Gold Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette. Kifejtette: esetükben ilyen várakozási idő nem volt, mert finomítókkal állnak kapcsolatban, amelyek azonnal ki tudták elégíteni az igényeket. A honi arany iránt érdeklődő befektetői réteggel kapcsolatban elmondta, hogy korábban a válság okozta bizalomhiány hajtotta erre a területre őket, most azonban már nem feltétlenül ez okozza megjelenésüket. Egyre inkább elmarad a bizalmatlanság és nem mint „menekülési” lehetőség, hanem valós, hosszú távú befektetési lehetőségként tekintenek az aranyra. Ráadásul az is elmondható, hogy immár a társadalom széles csoportja vásárol, s nem csak egy szűk rétegről lehet beszélni.

Az ügyfeleknek jellemzően legalább egy-három éves befektetési ciklust javasolnak, a többség azonban ennél is hosszabb időszakban, öt-tíz évben gondolkodik. Aki egyébként már eljut addig, hogy aranyba teszi a pénzét, az meglehetősen tájékozott.

Egy-egy aranyrúd-forgalmazónál már úgy jelennek meg az ügyfelek, hogy azért utánajártak, információkat szereztek a piacról.Hiányosságok általában ott akadnak, hogy milyen minőségű és minősítésű rudakat érdemes válaszolni. Összességében elmondható, hogy az, aki ezen a piacon körültekintően dönt az nem nagyon szokta magát megégetni – tette hozzá Nagy Attila. Juhász Péter megjegyezte: az aranyon túl – persze több, nyersanyagpiaci termék mellett – egy másik nemesfém piaca is érdekes lehet a közeljövőben. Az ezüst esetében is több mint 31 éves árrekord dőlt meg a napokban. A jegyzés a londoni kereskedésben elérte a 39,5 dolláros szintet – számolt be a Bloomberg. (Tavaly az arany ára közel 30 százalékkal, míg az ezüstté több mint kétszeresére emelkedett.) Juhász Péter szerint a rövid távra szóló árbefolyásoló körülmények mellett ebben jelentékeny szerepe lehet a Silver Institute egy közelmúltban publikált tanulmányának is. A globális ezüstpiacon többi között a bányákat, finomítókat tömörítő szövetség előrejelzése szerint a 2008–2009-es visszaesést követően drasztikusan megnő majd ezen fém ipari felhasználásának aránya. Becsléseik szerint a jelenlegi, az éves termelésnek 50 százalékát kitevő ipari kereslet 2015-ig 65 százalékra szalad föl. Ez a fejlemény – amennyiben megalapozottnak látszik majd – ismét az amúgy is jól teljesítő árupiacok slágerévé teheti az ezüstöt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.