Verseny a Főgáz és a Tigáz között

Bővelkedik a különös fordulatokban az EMFESZ Kft. története azután is, hogy a cég anyagi okok miatt már visszaadta háromszázezernyi lakossági ügyfelét a helyi szolgáltatóknak.

A Tigáz és a Főgáz területén élő volt fogyasztóiknak most arról kell dönteniük, melyiket válasszák a két utód közül. Mégpedig úgy, hogy nem tudják,milyen tarifa vonatkozik majd rájuk. Noha a Magyar Energia Hivatal (MEH) mára – a döntés utolsó napjára – ígért segítséget, lapunk kutatásai alapján jelen állás szerint mindegy, melyiket választjuk: az adott területen élők számára várhatóan egyforma lesz a tarifa, függetlenül attól, valaki Tigáz- vagy Főgáz-ügyfél. Vagyis ha valaki korábban főgázos volt, és mondjuk tigázos marad, április 13-a után a Főgáz – a számára eddig biztosítottnál magasabb, mindenki más által fizetendő – tarifáját kell fizesse. Aki pedig a Tigáz területén Főgáz-ügyfél és netán az is marad, a Tigáz területileg érvényes – a jelenleginél magasabb – díjára vált. (A hivatal nem cégre, hanem a területre vonatkozólag számít központi tarifát.) Akinek tehát csak a tarifa számít, nincs különösebb dolga, de azért érdemes megvizsgálni a két cég egyéb kapcsolódó szolgáltatásait.

A fura jelenségeket az elvont szabályokat intézkedésekre fordító energiahivatal ténykedése okozza. Amikor a MEH januárban kénytelen volt felfüggeszteni az EMFESZ engedélyét, fogyasztóit háromhavi ideiglenes időre átvevő cégeket jelölt ki. Ám nem automatikusan, hanem árverseny alapján. Ott azonban az – egyaránt a német RWE résztulajdonlásával működő – Főgáz, illetve Tigáz váratlanul aláígért egymásnak. Így az ideiglenes időszakra az egymás területéhez tartozó volt EMFESZ-eseket további gázárkedvezményekkel happolták el egymás elől. Ugyanakkor a két cég a múlt héten azt is bejelentette, hogy egymás területére megkapták a végleges szolgáltatási engedélyt. Bennfentesek szerint ezzel csupán a megszerzett volt EMFESZ-eseket szeretnék a három hónap lejárta, azaz április 13-a után is megtartani.

Az új engedély a két területen immár minden fogyasztóra érvényes. Vagyis bármelyikük nyújthat árkedvezményt a helyileg érvényes hivatalos tarifából. Információink szerint a két cégnek kész terve van erre az esetre.

Sokat hozó nyomós érvek

Az árcsökkentés lehetőségével a cégeknek csínján kell bánniuk.

Ez ugyanis visszaüthet: az energialobbi előszeretettel hivatkozik arra, hogy az elismert tarifa szinte csak a túlélésükhöz elég. Kormánykörökben már a januári, váratlan árharcra is felfigyeltek: egy versenyben a szolgáltatók a mégoly alacsony tarifából is képesek voltak engedni. Az E.ON és a GDF Suez látványosan ki is maradt az adok-kapokból: náluk már január közepe óta mindenki a helyileg érvényes díjat fizeti.

Gázszámla ellenőrzése – Türelmetlen fogyasztók
Gázszámla ellenőrzése – Türelmetlen fogyasztók
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.