Nem éri meg a medertisztítás Szlovákiában

Szlovákiában, a térség „bezzegországában” az elmúlt években nőtt a munkanélküliek aránya, ami jelenleg 13,6 százalék. Az illetékes munkaügyi hivatalok kimutatása szerint több mint 395 ezer felnőtt keres munkát, közülük közel 189 ezren több éve próbálkoznak ezzel. Robert Fico kormánya szociális üzemek létrehozásával igyekezett enyhíteni a leginkább a keleti régiókra jellemző súlyos szociális gondokon. Az elképzelés szerint a jórészt szakképzetlen munkaerőt foglalkoztató kisüzemek bérköltségeinek a felét – legfeljebb két évig – az uniós szociális alapból fizették. Azonban a terv végrehajtását súlyos korrupciós ügyek kísérték: az Európai Bizottság ellenőrei leleplezték, hogy ezeket a munkahelyeket az előző kabinet (elsősorban a Smer párt) holdudvarához tartozó vállalkozók létesítették, akik olykor 95 százalékos költségtérítést kaptak a munka-szociális- és családügyi minisztériumtól.

Ráadásul a tárcát a volt miniszterelnök egyik bizalmasa, Viera Tomanová vezette.

A brüsszeli vizsgálat következményeként Szlovákia végül egyetlen eurócentet sem kapott erre a célra az uniós alapból. Az előzetesen kifizetett 11,2 millió euró emiatt a pozsonyi költségvetést terhelte. Jozef Mihál, a jelenlegi tárcavezető az összeg egy részét úgy szeretné visszaszerezni, hogy árverésen értékesítené a programban részt vevő kisüzemeket, vagy ha ez nem megy, akkor legalább a gépsorokat és más munkaeszközöket.

Iveta Radicová kabinetje az év elejétől közhasznú munkák meghirdetésével próbálja csökkenteni a munkanélküliek számát. A pozsonyi Munkaügyi Hivatal (UPSVAR) 835 embert alkalmazna az árvízkárok helyreállításra és más munkálatokra. A toborzást a helyi önkormányzatokra bízta, a központi kasszából biztosítva a jelenlegi minimálbérrel azonos munkadíjat, vagyis a havi 317 eurót (mintegy nyolcvannégyezer forrintot). Ugyanennyiért és ugyanilyen céllal az Állami Erdészet 900, huzamosabb ideje munkanélküli személyt foglalkoztatna.

Február végéig azonban csak összesen 212-en voltak hajlandók ilyen munkát vállalni. Szakértők szerint azért, mert a szociális segély, továbbá a családi pótlék együttesen alig kevesebb a fenti összegnél, olykor csak két-három euró a különbség. A miniszter éppen ezért törvényjavaslatot készít elő: a szociális és más segélyek egy részének kifizetését attól tennék függővé, hogy bármelyik felnőtt munkanélküli családtag vállal-e közhasznú munkát.

Az új jogszabály jövő januártól lenne hatályos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.