Áremelkedést gerjeszt a tejhiány

Az elmúlt hónapokban emelkedésnek indultak a tejárak, amit a feldolgozók a tejhiánnyal magyaráznak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint tavaly januárhoz képest több mint 23 százalékkal drágult idén az év elején a nyerstej.

A KSH éves összevetése szerint pedig míg a pasztőrözött tej literjéért 2010 februárjában 197 forintot kellett fizetni a boltokban, idén februárban már 219 forintot, vagyis 11 százalékkal többet. Eközben a teljes fogyasztói árindex 4,1 százalékos emelkedést mutatott.

A tejpiac változásait elemző AKI munkatársai szerint a tehénállomány állandósuló csökkenése, valamint a bővülő nyerstej kivitel következtében alapanyaghiány alakult ki a hazai piacon. Ezt erősítette meg Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács kommunikációs vezetője is. Szerinte termelők, feldolgozók egyaránt szállítanak külföldre, kivitelük az elmúlt időszakban egy és hét százalék közötti mértékben bővült.

Az egyik – névtelenséget kérő –nagy dunántúli tejtermelő elmondta: ahogy sokan mások, ő is exportál – mégpedig Olaszországba –, s a kiszállított mennyiség eléri az évi több mint ötmillió litert, amiért még most – az erősebb forint idején – is literenként 92 forintos alapárat kap, ami hét-nyolc százalékkal meghaladja a hazai feldolgozók ajánlatát. Beszámolt arról is, hogy az olasz vevőknek még a literenkénti hat eurócentes szállítási költség mellett is megéri a magyar tejet kiszállítani, ugyanis a rendkívül korszerű feldolgozóikban magas hozzáadott értékkel készülő termékeket állítanak elő.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács termelőket képviselő alelnöke szerint a tejhiány egyértelmű jeleként hetek óta itthon is egyre többet fizetnek a feldolgozók a tejért. Most már megadják a literenként 90 forint közeli árat, de hallani százforintos vételi ajánlatokról is. Az alelnök szerint attól nem kell tartani, hogy megismétlődik az a néhány évvel ezelőtti eset, amikor a termelők – akár a szerződéseikből kilépve – a magyar feldolgozók helyett külföldön adták el a tejeiket literenként 20-35 forintos felárral. Európában ugyanis – szemben a korábban tapasztaltakkal – jelenleg nincs tejhiány.

A magyar tejpiacot alaposan ismerők szerint a nagyobb feldolgozók a korábbinál kevesebb tejet vásárolnak fel, ami összefüggésbe hozható a vásárlóerő visszaesésével, az olcsó importtal, továbbá a termelők és a kisebb feldolgozók értékesítési expanziójával. Már a korábbi agrárkormányzat is lehetővé tette a háztól történő nyerstej értékesítését, az ágazatért felelős minisztérium jelenlegi vezetése pedig egyenesen kívánatosnak tartja azt.

Futószalagon továbbított dobozos tejek – Csökken a fogyasztás
Futószalagon továbbított dobozos tejek – Csökken a fogyasztás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.