Nemzetközi díjnyertes a Tungsram-Schréder

A 2009 óta teljes pompájában tündöklő Szabadság híd nemzetközi elismerést hozott Budapest számára. 16 pályázó közül Budapest városa nyerte el a Lyonban (Franciaország) rendezett „Auroralia 2010” verseny első díját. A neves nemzetközi elismerést minden évben az a város kapja, amelyik előremutató fejlesztést hajtott végre a fenntartható, energiatakarékos és tetszetős városi világítás terén. Sikerével Budapest az előző évi győztes, Berlin nyomdokaiba lép.

Az Auroralia-díjjal a fenntartható közvilágítást megvalósító három legjobb kezdeményezést díjazzák. A díjátadó ünnepségre minden évben a tekintélyes lyoni Fényfesztivál keretében kerül sor, a 60 városból és 30 társtagból álló LUCI (Lighting Urban Community International) nemzetközi szervezet támogatásával. Koncepciójuk szerint ugyanis a fény fontos városfejlesztési eszköz. A díjat odaítélő zsűri független nemzetközi sajtószakértőkből áll, akik különféle közvilágítási, várostervezési és környezetvédelmi folyóiratokat képviselnek. Az értékelés legfontosabb kritériuma a közvilágítási beruházás ökológiai lábnyomának és környezeti hatásának minimalizálása előremutató, innovatív megoldások alkalmazásával. A döntésnél a következő követelmények esnek latba: energiafogyasztás, széndioxid-kibocsátás, a beruházás összköltsége, a világítási rendszer előállításához szükséges erőforrások, szállítás, újrahasznosítás lehetősége, a koncepció eredetisége és esztétikája, a lakók életminőségére gyakorolt hatás, társadalmi és kulturális hatások, egészségvédelem, az éjszakai városkép javítása, valamint a projekt más városokra gyakorolt ösztönző hatása.

Az Auroralia 2010 fődíját Budapest kapta, további elismerésben részesült a svájci Genf és a hollandiai Tilburg városa. A díjat átvevő Ughy Attila, a fővárosi önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka kiemelte, hogy a nemzetközileg elismert beruházás nemcsak Budapest fényét emeli, hanem egy igazi XXI. századi műszaki megoldást jelent, ami éves szinten százezer euró megtakarítást eredményez a hagyományos világítási rendszerekhez képest a fogyasztott energia és a karbantartási költségek kapcsán. „Úgy gondolom, az Auroralia zsűrije ezt a kettős hatást jutalmazta azzal, hogy Budapestnek adta az első díjat”.

A Szabadság híd új kivilágítása már lassan második éve állja a sarat. A beruházás több mint tíz évig napirenden volt, és intenzív tervezési munka előzte meg. Fontos szempont volt a híd szerkezeti sajátosságainak hangsúlyozása, amihez kreatív műszaki megoldásokra volt szükség. A magas színvonalú technológiát a Lisys, a különleges világítási alkalmazások magyar szakértője, és a Tungsram-Schréder, a kültéri világítás hazai piacvezetője biztosította. Jó döntésnek bizonyult, hogy LED világítótesteket alkalmazzanak, jóllehet ekkora volumenű beruházásnál erre még nem volt példa Budapesten. Ez a megoldás lehetővé tette a mérnökök számára, hogy egységes összhatású világítást hozzanak létre a 700 m hosszú függőleges pántokon, valamint a lehető legjobban megközelítsék a híd eredeti „rezeda zöld” színét, amely nemcsak a környező épületekkel van tökéletes összhangban, hanem az általános éjszakai városképet is javítja.

Kiss Anikó, a Fővárosi Önkormányzat környezetgazdálkodási és energetikai ügyosztályának vezető tanácsnoka a projekt városképi jelentőségét emelte ki. „Az elmúlt 15 évben a város panorámaképe folyamatosan változott és javult, számos épületet új díszvilágítással öltöztettek fel. A dombokról lenézve azonban a hidak és azok lenyűgöző építészeti megoldásai valahogy kimaradtak a képből. A Lánchídon kívül a Duna felett teljes sötétség honolt. A projekt a jövő útját példázza.”

A négy hónapig tartó szerelési munkák során összesen 584 db LED-es világítótestet helyeztek el. Az 1,6 m hosszú és hat cm széles világítótesteket kifejezetten ehhez a beruházáshoz tervezték, ezért a Tungsram-Schréder külön nevet adott az új termékének: Dunaled. A cég vezérigazgatója, Bjorn Brandt úgy véli, hogy az évszázados mérnöki remekmű megérdemelte a csúcsszínvonalú kivilágítást. „Ha visszatekintek a részvételünkkel végrehajtott számos budapesti városkép-megújítási projektre, különösen büszkék lehetünk erre a teljesítményünkre, mivel teljes valójában tárja elénk ennek az építészeti műremeknek a szépségét, és egyúttal lényegesen energiatakarékosabb és környezetbarátabb is más megoldásoknál”.

Electroligth+ Building 2011

Tavaly került be a Construma egyre szaporodó betétkiállításai közé a világítástechnika, épületelektromosság, az intelligens épületek témakörét felölelő fórum, 2011-ben pedig már kiemelt szakkiállítás az Electrolight+Building.

A bevezető évben 20 kiállító 340 négyzetméteren mutatkozott be sikerrel, és ennek alapján most komolyabb jelenlétre számíthatunk, annál is inkább, mert a kétévente megrendezett frankfurti Light and Building seregszemle váltóévében a budapesti kiemelt seregszemléje lesz a piacvezető világítástechnikai és épületelektronikai cégeknek.

A kiállítás második napján, április 6-án a Villamos Nap eseménysorozaton több kreditpontos előadás is várja az épületvillamossági, világítástechnikai szakembereket. Április 7-én folytatódik a továbbképzés a szakembereknek a Villamos-Gépész Szakmai Napon az MMK, MEE, ÉTE és EMOSZ közös szervezésében.

A díszkivilágítás hangsúlyozza a híd szerkezetét és tetemes megtakarítást jelent
A díszkivilágítás hangsúlyozza a híd szerkezetét és tetemes megtakarítást jelent
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.