El kell tüntetni a legálisan működő cégek versenyhátrányát

A munka törvénykönyvének ésszerű módosítása a legálisan működő cégek versenyképességét növelheti.

Már persze abban az esetben, ha a fekete-, de különösen a szürkegazdaságban tevékenykedő cégeket valóban rá lehet arra venni, hogy a törvényi előírások szerint bejelentsék munkavállalóikat – jegyezte meg a kormány kezdeményezése kapcsán lapunknak Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója. Ebben az esetben ugyanis a költségterhek kiegyenlítődnek a legálisan és a törvényszegően működő vállalkozások között. Éppen ezért ezen a területen az egyszerűsítés örvendetes dolog lenne.

Csipbeültetés a Videoton üzemében –Mozgósítás kell
Csipbeültetés a Videoton üzemében –Mozgósítás kell

Örvendetes, hogy a kormány növelni szeretné a munkaerőpiac rugalmasságát, ugyanakkor bízunk benne, a törvény előkészítése során a foglalkoztatók észrevételeit is figyelembe veszik – mondta a Népszabadságnak Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója. A hazai munkaerőpiacon az aktivitási arány különösen alacsony, ezért kedvező változást jelenthet, hogy az inaktívak „mozgósítására” külön figyelmet szán majd a terv.

Különösen fontos lenne még a pályakezdők munkába állásának elősegítése, de – jegyezte meg a vezérigazgató – az itt kialakult áldatlan állapot egy másik probléma, a rossz szakképzési struktúra következménye: sok, és rossz összetételben képeznek felsőfokú végzettségűeket, és túl kevés a középfokú végzettségű szakember. Sinkó Ottó példaként említette, hogy miközben a munkanélküliség nő, a műszaki szakvégzettséget igénylő pozíciókban egyre több a betöltetlen állás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.