A kormány meggondolta magát: visszatér az euróalapú lakáshitel

Úgy tűnik, most már a kormány sem gondolja, hogy a hitelezési aktivitás növelése nélkül is fel lehet pörgetni a gazdaságot arra a szintre, amely az államadósság kinövéséhez kell, s ezért arra is hajlandó, hogy a bankszövetséggel megállapodva visszaállítsa a tavaly augusztussal betiltott devizaalapú lakáshitelezést.

A kabinet a „jelenlegi helyzetben megfontolandónak” tartja, hogy újra engedélyezzék az eurókölcsönöket. A banki szakemberek tavaly sem értették, miért kellett a svájcifrank-alapú termékekkel együtt az euróhiteleket is tiltólistára tenni.

Magyarország ezer szálon kapcsolódik az unióhoz, emiatt az euró és a forint alapvetően együtt mozog, így az árfolyamkockázat jóval kisebb, mint a frank esetében.

Emellett az ország az eurózónába tart, s még ha az évtized vége előtt nem is csatlakozunk, egy 20-25 éves futamidejű lakáshitel ese tében ezmég így is reális szempont. A válságmiatt visszaesett a lakáshitelezés, s a helyzetet csak tovább rontotta az euróalapú kölcsönökmegszüntetése: 2009 januárja és 2010 augusztusa között ugyanis az új lakáshitelek fele euróalapú volt, ezek eltűnése érzékenyen érintette az építőipart.

A tervezett megállapodás

Devizahitelek

Cél: a hitelfelvevőket egy meghatározott ideig ne sújtsa az árfolyamok esetlegesen kedvezőtlen hatása.

Banki állampapír-kereslet növelése

Cél: segíteni az állam finanszírozásának stabilitását.

Kkv-k finanszírozása

Cél: a korlátosan rendelkezésre álló pénzügyi eszközök bővítése.

Otthonteremtési program

Cél: a bankszektor aktív közreműködése és támogatása.

Euróalapú hitelezés helyreállítása

Cél: a gazdasági növekedés támogatása. Életpálya-előtakarékosság Cél: a pénzügyi kultúra fejlődése, illetve fejlesztése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.