Mentőöv rövid távra

Újabb pénzmagot kapott a kormánytól a nemzeti légitársaság. Ahogy tegnapi számunkban is megírtuk, a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a cég mai, folytatólagos közgyűlésén két és fél milliárdos tőkeemelésre tett javaslatot, amit a grémium el is fogadott.

– A társaság likviditási igényére figyelemmel a többségi tulajdonos legkésőbb április 7-ig 2,5 Mrd Ft összegű tőkeemelést hajt végre, amelyből 25 millió Ft a jegyzett tőkét növeli, 2,475 milliárd forint pedig a tőketartalékba kerül – írja a vagyonkezelő közleménye, hozzátéve: a tőkeemelés célja a nemzeti légitársaság rövid távú finanszírozási igényének megfelelő forrás biztosítása.

Ez annyit jelent, hogy a légitársaságnak égető szüksége volt a pénzre a működéshez, de az MNV csak rövid távon oldotta meg a problémát. Esetleg azért, mert még messze nem értek véget a Malév jövőjével kapcsolatos tárgyalások, sem az orosz féllel és a külföldi befektetőkkel, noha az MNV múlt heti közleménye szerint a lehetséges befektetőkkel „intenzív” tárgyalások vannak folyamatban. A közgyűlésen nem választottak új igazgatósági tagot a napokban lemondott Gergely Máté helyére.

Forrásaink felhívják a figyelmet: a kormány az EU-elnökség végéig nemhogy a cég működését nem sodorhatja veszélybe azzal, hogy finanszírozás nélkül hagyja, de a cég üzleti körökben épp csak rendbe szedett hírnevét sem túl szerencsés kockáztatni. Ennek köszönhető többek között, hogy a vállalat még a sztrájkkal fenyegető pilótákkal is kompromisszumra jutott a közelmúltban. Hogy az EU-elnökség után mi lesz, azt nem tudni, de annyi biztos: az oroszokkal való megállapodás hiányában nem lehet új partnert bevonni a cégbe, s amíg nem hoznak be külső befektetőt, addig a Malév üzemelése nemcsak a kerozint, de a forintokat is égeti.

A demonstráló pilóták most jó ideig biztosan repülhetnek
A demonstráló pilóták most jó ideig biztosan repülhetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.