Ki fog fázni az árbefagyasztás után?

A kormány energiaár-befagyasztási ígérete figyelmen kívül hagyja a gazdasági törvényszerűségeket, ennek beláthatatlan következményei lehetnek - hangsúlyozza az MSZP energetikai tagozata.

Ráadásul az év elején mégis nőtt a gáz- és az áramár - hívja fel a figyelmet Podolák György, a tagozat elnöke és Józsa István szocialista országgyűlési képviselő. Az általuk hatékonynak tartott áram- és hőenergia-termelők évi 60 milliárdos káttámogatásának „szétverése” szerintük 1-2 százalékos áramárcsökkentés fejében 20-50 százalékos távhőáremeléshez, az üzemek csődjéhez, a berendezések elszállításához, dolgozók elbocsátásához vezet. Az államot többmilliárdos kártérítés, a befektetői bizalom megrendülése fenyegeti. A szabályozás bizonytalan, kiszámíthatatlan, ami veszélyezteti az ellátás biztonságát. Csökkent az energiacégek garantált megtérülése, ami akadályozza a beruházásokat. Ez a gázimport, a környezetszennyezés és a munkanélküliség emelkedéséhez vezet.

Kifogásolják a hazai szénre alapozott Mátrai Erőmű bővítésének leállítását és szerintük a paksi atomerőmű bővítése is megtorpant. Az energiahatékonysági pályázatok az általuk kidolgozottak „utógondozásai”, másrészt a módosabbakat támogatják a panelben élő szegényebbek ellenében – vélik. Ehhez hozzájön a kikapcsolási határidő rövidülése: így az energiaár-befagyasztás révén inkább a panellakások hűlnek ki, illetve sötétülnek el – fogalmaztak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.