Egyre gyűlnek a fellegek a Mol INA-tulajdonlása fölött

Miután pénteken egy korábbi pozíciója kapcsán korrupció vádjával letartóztatták az INA vezérigazgatóját, tegnap Jadranka Kosor horvát miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a jövőben senki nem szerezhet 49 százaléknál nagyobb részt az olajvállalatban. (A tőke szabad áramlásának ilyen nyílt akadályozása az ország EU-csatlakozása kapcsán aggályos lehet, bár az unióban ismertek ilyen célra jogi technikák.)

A Mol 2003-ban privatizálta az INA negyedét, 2008-ban a horvát állam 45 százalékán kívüli részvényekre tett nyílt ajánlattal 46 százalékig jutott, bár elemzők szerint akkor az akció meghosszabbításával könnyen kerülhetett volna 50 százalék fölé. A Mol ugyanakkor nem mutatott különösebb érdeklődést a többség iránt, inkább legnagyobb tulajdonosként átvette a cég irányítását. 2009-ben ugyanakkor éles váltás történt a horvát kormánypárt, a HDZ irányításában, az új miniszterelnök asszony kíméletlen harcot hirdetett a korrupció ellen: a – Mol-érintettségű, de a magyar határon megálló – Podravka-ügyben a Mol–INA-ügylet körül is bábáskodó Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes, majd Kosor elődje, maga Ivo Sanader is rács mögé került.

Tavaly év végén az INA-ra egyre inkább támaszkodó Mol újabb ajánlatot tett a még szabadon lévő nyolc százalékra. Ez nem járt sikerrel: horvát nyugdíjalapok vásárolták fel előle a papírokat. Habár azóta is titokzatos felvásárlókról szólnak a pletykák, a Mol maga kérte a horvát felügyeletet az INA hatalmas részvényárfolyam-emelkedése miatti vizsgálatra.

AMol nem kívánja kommentálni a miniszterelnöki nyilatkozatot, mert a törvénytervezet részletei egyelőre nem ismertek – tette közzé tegnap az olajcég. Továbbra is úgy vélik, az 50 százalékos tulajdoni hányadnak a részvényesi szerződés mellett nincs nagy jelentősége. Az INA vezérigazgatója, BojanMilkovi ellen indult büntetőeljárás nincs kapcsolatban vezérigazgatói pozíciójával – tették hozzá. Bíznak benne, hogy nincs alapja a felhozott vádaknak. Az INA együttműködik a hatóságokkal. A vezérigazgató tevékenységei felügyeletét átmenetileg Áldott Zoltán elnök látja el – tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.