Tízmilliárdos is lehet a pécsi számla

A Pécsen nagy port kavart botrány számlája információink szerint tízmilliárd forint is lehet, legalábbis a baranyai megyeszékhelyről kiebrudalt Suez információink szerint innen kívánja indítani a kártérítési tárgyalásokat.

Pécsen nagy hagyománya van a közműcégek visszavételének.Az első visszaállamosítás még akkor történt, amikor a baranyai megyeszékhelyet az MSZP irányította. A város kommunális szemetet feldolgozó cégének, a Biokom Kft.-nek a kisebbségi részét 1994-ben eladta egy francia befektetőnek. Mivel a viszony megromlott a két tulajdonos között, 2004-ben a város visszavásárolta a franciáktól a Biokom kisebbségi részét nagyjából egymilliárd forintért. Az ügyletet a város a Biokom által felvett hitelből fedezte, s a tartozást a 233 településen szolgáltató cég négy év alatt törlesztette.

Az előbbi történet idején még a szocialistaToller László volt a város polgármestere, s Toller és frakciója azt is fontolgatta, hogy a város a Pécsi Vízmű Zrt.-ből (PV) kivásárolja a cég 49 százalékát birtokló Suezcsoportot. A párizsi központú cég 1995-ben vásárolt kisebbségi részvénycsomagot a PV-ben, s akkortól 25 évre övé lett a cég irányításának a joga is, ezt menedzsmentjogként emlegeti a szakma. Toller és a közgyűlést irányító MSZP-frakció azt nehezményezte, hogy a PV drágán adja a vizet, s a francia fél – törvényesen ugyan – túl sok pénzt tud kiszedni a cégből. A szakításra végül nem került sor, csak azt követően, hogy a fideszes Páva Zsolt 2009 májusában időközi polgármester-választást nyert Pécsen. Pávának többsége lett a pécsi közgyűlésben, s a Fidesz irányította testület 2009 szeptemberében felmondta a vízellátási szerződést a PV-vel, és egy 100 százalékig a város kezében lévő cégre, a Tettye Zrt.-re bízta ugyanezt a feladatot. Egy hónappal később a Tettye elfoglalta a PV városi bázisait, és azóta is biztosítja a vizet a pécsieknek.

A nemzetközi visszhangot kiváltó ügy jogviták és perek egész sorát indította el. Pernek kell arról döntenie, hogy a város jogosan mondta-e fel a szerződést, s ha Pécs és a Suez nem tud megegyezni a franciáknak járó kártérítés összegéről, akkor ebben az ügyben is bíróság dönt majd. Kártérítés mindenképp jár a kiebrudalt kisebbségi partnernek az idő előtt felmondott kontraktus okán. De nem mindegy, mennyi: a Suez információink szerint házon belül tízmilliárdhoz közelítő összeggel számol. Innen indíthatják a tárgyalásokat. Ehhez képest a város – a kiszivárgott információk alapján – másfél milliárdnál semmiképp sem akar többet fizetni. Utóbbi összeget a Tettye ki tudja gazdálkodni 3-5 év alatt a cég hasznából. A kártérítési tárgyalások mindmáig nem kezdődtek el, amiben – úgy tudjuk – a Suez óvatosságának is szerepe van. A Suez nyilván szeretné megőrizni fővárosi pozícióját, ezért akár engedményekre is hajlandó lehet pécsi követeléseiből.

Pécs vezetői tartják magukat ahhoz, hogy jó döntés volt a szakítás a Suezzel. Mondják, a víz olcsóbb lesz így a pécsieknek, a cég haszna pedig hoszszú távon csak a várost gyarapítja. Igaz, amikor Pécs eladta a vízmű kisebbségi csomagját, ugyancsak a Fidesznek (és az SZDSZ-nek) volt döntő szava a városban. Akkor azzal indokolták az eladást, hogy szükség van egy tapasztalt külföldi szakmai befektető tudására és pénzére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.