Drágább is lehet a kivásárlás

Lapunknak Mécs Imre, a Demján Sándor vállalkozásait összefogó Polus Investment vezérigazgatója elmondta: az állammal történő tárgyalásokkal kapcsolatban nem változott az álláspontjuk, azaz természetesen készek tárgyalni, de pozíciójukat igen erősen meghatározzák a meglévő magánjogi szerződéseik és azok betartását elváró nyugat-európai és amerikai befektetőik, amelyek felé el kell számolniuk.

A Művészetek Palotáját (MüPa) felépítő TriGránit elnöke, Demján Sándor tavaly év végén a PPP-projektekről szólva a Népszabadságnak azt nyilatkozta: a MüPa esetében a 2002-es kormányváltást követően az új kabinet kérésére alakították át a részletfizetéses konstrukciót PPP-szerződéssé. Ez az állam számára előnyös volt, miután a többszöri programmódosítás és a kétéves csúszás ellenére az eredeti vállalási árért, 31,5 milliárd forintért építették meg a beruházást úgy, hogy az eredetileg tervezett helyett 17 ezer négyzetméterrel nagyobb épületet építettek. A működtetési szerződést úgy kötötték meg, hogy harminc évig üzemeltetik az házat, míg a futamidő leteltével egy teljesen felújított épületet adnak át az államnak.

Egy név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint jócskán akad olyan PPP-beruházás, amelyben a 30 éves futamidő alatt hat százalék körüli éves eurókamat ketyeg az államnak, míg például a múlt hét második felében kibocsátott magyar dollárkötvényeket 7,625 százalékos fix kamat mellett vitték el. Vagyis ha ilyen beruházást szeretne kivásárolni az állam, alighanem az drágább lenne számára, mint az eredeti szerződést fenntartani. Lévén a kivásárlást is meg kell finanszírozni valamiből, s ha ezt devizakötvényekkel teszi, jelenleg drágább a forrás, mint egy ilyen konstrukció. Persze sok múlik azon, milyen finanszírozási formát talál a magyar állam.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.