Dióhéjban

A Corvinus hallgatói az encsi kistérség fejlesztéséért

A Hallgatók a Közösség Szolgálatában Országos Egyesület jelenleg egy kiemelt jelentőségű projekt előkészítésén és koordinációján munkálkodik, mely mind a szervezet, mind a Budapesti Corvinus Egyetem és hallgatói számára számos lehetőséget rejt magában. A projekttel hatalmas lépést tehetünk annak érdekében – mondja Vécsei Gábor, a HaKöSZ elnöke –, hogy nyugati példára meghonosítsuk a „közösségi szolgálat” elvét a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ezzel a gyakorlati önkéntes tevékenységet sikerül közvetlenül az oktatásba integrálnunk. A közösségi szolgálat révén a fiatalok sokkalta tudatosabb, felelősebb, szolidárisabb állampolgárokká válhatnak, s mindemellett fejleszthetik saját készségeiket is. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex fejlesztési programjának tervezési és megvalósítási folyamata során egyértelművé vált, hogy az érintett kistérségeknek nemcsak a fejlesztési források rugalmasabb elérésével, hanem a település- és területfejlesztéssel összefüggő kapcsolati háló építésének támogatásával is jelentős segítség nyújtható. A kvalifikált szakemberek nagyarányú elvándorlását jelen program keretei között megállítani nem, legfeljebb csökkenteni lehet. A program alapvető célja, hogy hozzásegítse az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeit egy a mainál hatékonyabb és hasznosabb társadalmi kapcsolatrendszer kialakításához. A projekttel a HaKöSZ bekapcsolódott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség évek óta tartó egyetemi-kistérségi partnerségi programjába, mely felsőoktatási intézmények kurzusait, hallgatóit kapcsolja össze Magyarország 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségével. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói az encsi kistérséggel kerülnek közelebbi kapcsolatba, így felmérhetik a térség gazdasági, társadalmi és turisztikai erőforrásait, a helyi termékekben rejlő lehetőségeket, illetve igény szerint más támogató tevékenységet is elláthatnak a kistérség kérésének megfelelően. A kooperáció keretideje három egymást követő szemeszter, melyhez az NFÜ egy adott keretösszeget biztosít. A három egymást követő szemeszter során (2010/11. tavasz, 2011/12. ősz, 2011/12. tavasz) egyaránt mintegy 3-4 kurzust vonnak be a munkába. Az egyetemisták nagy lelkesedéssel fogadták a megbízást, és máris több kurzus jelezte, hogy részt kíván venni a projektben, mint ahány tanegység bevonására a financiális keretek lehetőséget adnak.

Munkácsytól az Amadeus alkotóházig

A művészet pártolása az Union Biztosító anyavállalata, a Vienna Insurance Group életében már több évtizedes hagyomány. Kelet-Közép-Európa egyik vezető biztosítójaként nemcsak tőkebefektetéseket végez és alakítja a biztosítási kultúrát, hanem igyekszik meghonosítani azt a kultúrát is, hogy egy profitérdekelt vállalkozás miként legyen segítségére forráshiányos területeknek. Magyarországi érdekeltsége is több képzőművészeti programot támogat. Így például főtámogatója a Budapesten első alkalommal megrendezésre került Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája című kiállításnak. A külföldi tulajdonosok jóvoltából a három mű évek óta a Déri Múzeum állandó kiállításának része. A trilógia a Magyar Nemzeti Galériában őrzött kisebb változatokkal, valamint más olaj- és grafikai vázlatokkal együtt még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt. Az Union Biztosító és több mecénás jóvoltából a Nemzeti Galéria sikertárlata 2010 vége óta, húsvétig tekinthető még meg. Ugyancsak a biztosító karolta fel azt a kezdeményezést, hogy az Amadeus Alkotóház fiatal művészei bemutatkozhassanak a Bécs melletti Klosterneuburgi Apátság Galériájában. A február végén megnyitott tárlaton tizenkét fiatal magyar művész az alkotóházban eltöltött három év legjobb munkáival szerepel.

Aranydiploma a Molnak

A Mol egyedüli kelet-közép-európai vállalatként arany minősítést (SAM Gold Class) kapott a fenntarthatóság terén elért eredményei alapján – derül ki a svájci SAM (Sustainable Asset Management) által most megjelentetett 2011-es Fenntarthatósági Évkönyvből. A felmérésbe a Dow Jones tőzsdeindex alapján a világ 2500 legnagyobb vállalatát hívják meg. A független értékelés a fenntarthatóság három dimenzióját vizsgálja: a hosszú távú gazdasági, társadalmi és környezeti teljesítményt. Mindezek alapján 58 gazdasági szektorból az első 15%-ba eső társaságok kerülhetnek az évkönyvbe. A Mol tavaly a bronz minősítést kapta, és elnyerte a Legjobban fejlődő (Sector Mover) vállalat címet.

Tíz nyertes gyermekotthon a Köszi programban

Békéscsaba, Miskolc, Székesfehérvár, Sopron, Komádi, Eger, Oroszlány, Marcali, Gencsapáti és Zalaegerszeg egy-egy nevelőotthona kapja a Közösség szíve (Köszi) program 2010. őszi gyűjtőakciója révén összegyűlt adományokat. A CBA és a Procter & Gamble közös kezdeményezéseként létrehozott program jóvoltából tíz megye egy-egy gyermekotthona részesül támogatásban. A két vállalat 2010 őszén hirdette meg tavalyi második gyűjtési akcióját azzal a céllal, hogy 10 megye egy-egy gyermekotthonát olyan eszközökkel, felszerelésekkel vagy használati cikkekkel támogassa, amelyre az adott intézménynek leginkább szüksége van. Az intézményeknek szánt adományok átadására idén március végén került sor.

Karrieriskola?

A Magyar Telekom – az országban az elsők között – 15 éve indította el gyakornoki programját azzal a céllal, hogy használható, gyakorlati tudást adjon a főiskolai, egyetemi hallgatóknak. A képzés lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok Magyarország vezető távközlési cégénél végezhessék el a kötelező szakmai gyakorlatukat. A program sikerét bizonyítja, hogy a 2011 februárjában indulót gyakornoki félévre 1000 hallgató jelentkezett, közülük 50 diák kezdhette el a programot. Velük együtt közel 100 gyakornok dolgozik jelenleg a vállalat különböző területein. A Magyar Telekom 2011 szeptemberében induló gyakornoki félévére április 15-ig lehet jelentkezni a karrier.telekom.hu oldalon. A gyakornokokkal részmunkaidős, határozott idejű munkaszerződést köt a vállalat, két hónapos próbaidővel. A fia talok havi bruttó 75 ezer forintot kapnak, amely a próbaidő letelte után széles körű béren kívüli juttatási csomaggal bővül.

Karitatív célú bélyegkibocsátás a gyermekekért

A Magyar Posta értékjelzés nélküli feláras forgalmi bélyeg kibocsátásával hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) munkájára. A bélyegen a logó utal arra, hogy aki a feláras bélyeget megvásárolja, 50 forinttal támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot. A szolgálat az összeget egészségügyi tevékenységének finanszírozására használja fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.