Dióhéjban

Európai diploma a kürtnek

Az önkéntesség európai évének jegyében zajló nemzetközi vetélkedő jelentős magyar sikert hozott. A 22 országban futó Európai Munkahelyi Önkéntesség Díj versenyében kiemelkedő eredményt ért el a hazai elődöntő első helyezettjeinek egyike, a Kürt Zrt. A Londoni Design Centerben március 17-én vehette át a Kürt Zrt. nevében Kürti Sándor a kisvállalati kategória különdíját. A cég a HBLF-Vodafone Munkahelyi Önkéntesség Díjának egyik magyarországi nyertese. A Kürt a H2O (Hátrányos Helyzetűek Oktatása) programjával és az abban részt vevő 150 önkéntessel érdemelte ki az európai zsűri különdíját. Nagyvállalati kategóriában a török Koc Holding bizonyult a legjobbnak, a kisvállalati kategóriát a francia Norsys cég nyerte. Innovációban az angol MITIE-csoport bizonyult a legérdekesebbnek. Új belépő kategóriában pedig az ír Abbott cég a legígéretesebb. A közszféra kategóriában a német Wiesbaden város érdemelte ki a megtisztelő díjat. Gothárdi Ibolya, a magyarországi díj főtámogatója, a Vodafone Magyarország Zrt. humánerőforrás-vezérigazgató-helyettese elmondta: „Számunkra nagyon fontos a vállalati önkéntesség gyakorlatának terjesztése és minél szélesebb körű megismertetése – ezért csatlakoztunk főtámogatóként a HBLF kezdeményezéséhez. Hiszünk abban, hogy érdemes teret adni kollégáink civil elkötelezettségeinek, és bevonni munkatársainkat közösségi célok megvalósításába. Ezzel nemcsak társadalmi feladatok elvégzéséhez járulunk hozzá, de kollégáink tapasztalatai is bővülnek, s a cég iránti lojalitásuk is növekszik.

Down Világnap újra a Vígszínházban

Harmadszorra töltötte meg gyermekzsivaj a Vígszínház termeit március 20-án a Nemzetközi Down Világnap alkalmából. A különleges nap programját a szervezők a „művészet integrál” szlogen jegyében neves fellépők segítségével állították össze. A rendezvény zárásaként megrendezett „Egyperces gyermekölelés” elnevezésű akcióban több száz Down-szindrómás és egészséges gyermek vett részt. Idén harmadik alkalommal került megrendezésre Magyarországon a 0321, azaz a Down Világnap. A Vígszínházban Eszenyi Enikő, a színház igazgatója Kisari Károllyal, a Down Egyesület elnökével együtt köszöntötte a kisgyermekeket. A Vígszínház színészei, a szlovák ArtEst Downszindrómás társulat, a Baltazár Színház, valamint az artistaképző iskola növendékei különleges színpadi produkciókkal készültek a kivételes alkalomra. A műsorral párhuzamosan játszóház, kézműves-foglalkozás, rajzverseny, legósarok, Segítsüti-süteménydíszítés, valamint – neves kortárs képzőművészek közreműködésével – egy rendkívüli festészeti foglalkozás is várta a résztvevőket. Az egyesület kiemelten fontos küldetésének tekinti, hogy a megfelelő információ eljuttatásával elérjék azt, hogy kevesebb szülő mondjon le Down-szindrómával született gyermekéről, ezért az eseményen kialakítottak egy Down-Dada szobát, ahol hasznos tanácsokkal szolgáltak az érdeklődőknek. A Down Egyesület munkája túlmutat a világnap hagyományőrzésének megteremtésén, hiszen a szervezet immár három országban (Magyarországon, Romániában és Ukrajnában) is elindította Mindenkinek becsengettek! oktatási esélyegyenlőségi programját. Az iskolai integrációs program keretében a fogyatékkal élő gyermekek a hagyományos oktatási rendszer keretei között együtt fejlődhetnek, heti egykét alkalommal együtt játszhatnak és tanulhatnak egészséges kortársaikkal. Az együtt eltöltött idő alatt létrejött produktumokat – legyen szó rajzról vagy táncról – májusban a Nemzeti Színházban a Mindenkinek becsengettek! gálán mutatják majd be.

A Summa Artium hírei

Megújult az AEGON művészeti programja. Az alapítás óta tíz jelentős magyar alkotó vehette át az AEGON Művészeti Díjat és Társdíjat, amelyet az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban hozott létre. Az AEGON Magyarország most új, családi sorozatot indított Láss csodát! címmel a Szépművészeti Múzeumban, 2011 februárjától. A két díjhoz hasonlóan az új sorozatnál különféle művészeti ágak, művészek bemutatására törekszik a vállalat. Neves művészeket kértek fel a közreműködésre, olyan alkotókat és előadókat, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés vagy zenehallgatás örömét. l Csend koncert a Magyar Telekom támogatásával. A koncert alapötletét Éry Balázs zenész, zeneszerző elképzelése alapján Éry-Kovács András rendező, művészeti vezető és Bozsik Yvette koreográfus, társrendező fejlesztette tovább koncertszerű komplex előadássá. A szervezők a világ első akadálymentesített koncertjét tervezik. Arra keresik a választ, hogy lehetséges-e siket barátainknak közvetíteni a zenei élményt, a vakoknak vizualizálni a hangzó tartományokat. A koncertre 2011. május 3-án a Papp László Sportarénában kerül sor. l A Polgár Krisztina Emlékalap Tantermi Színház Programja. A Polgár Krisztina Emlékalapot finanszírozó család kívánsága volt, hogy az emlékalap olyan saját programot indítson el, amely szociális hangsúllyal egészül ki. A Tantermi Színház Program olyan előadásokat támogat, amelyek a középiskolásokat szólítják meg, és alkalmasak iskolai, tantermi vendégjátékra. Az elsődleges célterület a hátrányos helyzetű régiókban működő középiskolák. A zsűri 18 előadást választott ki, amelyeknek iskolai bemutatásait támogatják.

Tenni tudunk!

Tavaly év végén összesen 40 millió forintot osztott szét a CIB Alapítvány hét, gyermek-egészségvédelemmel, ezen belül is korai fejlesztéssel foglalkozó közhasznú szervezet és két stratégiai partnere, a Bátor Tábor és Bódvalenke freskófalu között. Most újabb pályázatot írnak ki, amellyel ezúttal a társadalmi integrációt szeretnék elősegíteni. Tenni tudunk! néven tavaly új pályázati rendszert vezetett be a 2005 óta működő CIB Alapítvány. A független és egységes elbírálást garantáló új pályázati rendszer alapján a CIB Alapítvány most a testi, szellemi vagy más szempontból társadalmilag hátrányos helyzetben lévők integrálását, bevonását célzó projektekre ír ki pályázatot, amellyel összesen 20 millió forintot szándékozik szétosztani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.