Barátságtalan oroszok?

Patthelyzet körvonalazódik a magyar–orosz gazdasági kapcsolatokban a múlt héten tartott moszkvai ülés után.

Már az akkor kiadott hivatalos orosz nyilatkozatokból kitűnt: addig semmiben nem lesz megállapodás, amíg a magyar hatóságok nem teszik lehetővé a 21 százaléknyi Mol-részvényt birtokló – papíron magántulajdonú – Szurgutnyeftyegaz részvénykönyvi bejegyzését.

Az orosz olajcég két éve a magyar ellenállásba belefáradt osztrák OMV-től vette meg a csomagot. A Magyar Energia Hivatal (MEH) arra hivatkozva, hogy nem látja át tulajdonosi hátterét, nem nyugtázta az adásvételt. Így viszont nem jegyezhető be a részvénykönyvbe. Ezt a bíróság jogszerűnek ítélte. A hivatal, illetve a cégbíróság mozgásterére jellemző, hogy épp akkortájt úgy jegyezték be a komoly piaci súlyú EMFESZ Kft. adásvételét, hogy a vevő nem volt átlátható, az „eladó” pedig nem is tudott az egészről.

Fellegi Tamás az InfoRádiónak leszögezte: a mezőgazdaság, az egészségügy, az építésügy, a járműipar, a pénzügy, sőt a haditechnika területén is kitűnő együttműködésre van kilátás. Ám mindezt blokkolja a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényesi bejegyzésére vonatkozó orosz kormánykövetelés. Leszögezte: a Szurgutnyeftyegaz az – azóta változatlan – magyar jogi környezetben vásárolta a csomagot, így vagy a Mollal kell tárgyalnia, vagy arról, hogyan tud „piaci feltételekkel” megválni a csomagtól.

Martonyi János külügyminiszter Fellegi Tamással – Keresik a megoldást
Martonyi János külügyminiszter Fellegi Tamással – Keresik a megoldást

A kabinet nem utasíthatja a MEH-et jogszabálysértésre, nem befolyásolhatja sem a (szintén magántulajdonú) Molt, sem a függetlenmagyar bíróságot – érvelt a miniszter, aki szerint a kabinet megoldásra törekszik és segít, de nem áll jogviszonyban az orosz céggel. Ez nem a magyar kormány problémája, azt nem oldhatja meg az oroszok helyett – fogalmazott. Emlékei szerint a témában Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár és Igor Szecsin energetikáért felelős miniszterelnök-helyettes körében Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásai nem voltak olyan „kisimultak”, mint az azt megelőző vegyes bizottsági ülés.

A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat, amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként az Államadósság-kezelő Központhoz kerülnek – nyilatkozta a miniszter a rádiónak. Fellegi szerint most zajlik a vizsgálat a magán-nyugdíjpénztári vagyon szerkezetéről és arról, hogy a vagyonelemek között milyen mennyiségű és jellegű részvények találhatók. – A kormány határozott törekvése – jelentette ki –, hogy a lehetőségein belül az állam továbbra is gazdálkodni tudjon ezekkel az értékpapírokkal. Ezek között a Molt, az OTP-t és a Richtert emelte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.