Vizsgáljaa kormány az áfacsökkentést

A hatástanulmányoktól függ, hogy az alapvető élelmiszereket egységes ötszázalékos áfakulcs alá sorolják-e – ezt egy keddi sajtótájékoztatón mondta Orbán Viktor, a lapunk által közölt értesülésre reagálva. A miniszterelnök tájékoztatása szerint azért nem döntött még erről a kormány, mert „teljesen különböző végeredményt mutató hatástanulmányok készültek”. Orbán szerint amíg nem tudják pontosan, hogy egy ilyen nagy jelentőségű „mozdulatnak” mik lesznek a következményei, addig inkább óvatosnak kell lenni.

A kormányfő szerint egyelőre nagyon erősen tartják magukat azok az álláspontok is, amelyek szerint mindenfajta áfacsökkenést lényegében „lenyelnek” a kereskedők, következésképpen éppen azokhoz, akiket támogatni szeretne a kormány, vagyis a fogyasztókhoz nem jut el, legfeljebb csak az áfacsökkentési akció töredéke. Ezért tanulmányozzák a korábbi áfacsökkentések tapasztalatait, és megnézik, az áfacsökkentésből mennyi járult hozzá a fogyasztói árak csökkenéséhez. A miniszterelnök úgy látja, az intézkedéseknek „a szegények megsegítése az értelme, hogy akik nagyon kevés pénzzel rendelkeznek, de az alapvető élelmiszerekre szükségük van, minél olcsóbban juthassanak hozzá a termékekhez”. Orbán úgy véli, csak akkor szabad áfát csökkenteni, ha kizárják azt a lehetőséget, hogy az árak az áfacsökkentés után is visszaugorjanak a korábbi szintre. – Ez a munka még folyik – mondta tegnap a miniszterelnök.

Az áfa csökkentését a Vidékfejlesztési Minisztérium szorgalmazza, míg a nemzetgazdasági tárca a várható bevételkiesés miatt aggódik. Az agrártárca szerint a kereslet növekedése pótolja a kiesést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.