Vége az édes életnek: franciáké lett a Parmalat

Függetlenségüket féltik a nagy nemzeti vállalatok Olaszországban. Alig egy hete a Bulgari esett el és vált a francia luxusipari óriás, az LVMH prédájává, tegnap pedig az itáliai tejipar büszkesége, az egykor szebb napokat látott Parmalat kapitulált, miután a szintén francia Lactalis-csoport csaknem 15,3 százalékkal növelte részesedését a cégben.

A President sajtjairól ismert Lactalis három pénzügyi befektetői csoport részvénypakettjét vette meg, a tőzsdei árfolyamhoz képest 14 százalékos felárral. A franciák ezzel a Parmalat legnagyobb részvényesévé léptek elő, ám sietve közölték, hogy tulajdonrészüket nem növelik 30 százalék fölé, mert akkor kötelező kivásárlási ajánlatot kellene tenniük a többi részvényesnek.

A külföldiek térnyerése egyre inkább aggasztja az olasz patrióta gazdasági elitet, ám ezúttal is elkéstek a beavatkozással. A Parmalatban kétszázalékos résztulajdonnal rendelkező Intesa Sanpaolo kereskedelmi bank és „kívülállóként” a Ferrero édesipari konszern olasz megoldásban gondolkodott, ajánlatot azonban nem tettek a felkínált részvényekre. Pedig Corrado Passera, a bank vezérigazgatója a hétvégén közölte, hogy a szakmai partnerrel – akár a Nutellát gyártó Ferreróval – kész együttműködni az olasz többségi tulajdon megőrzése érdekében.

Giulio Tremonti gazdasági miniszter éppen pénteken terjesztette a kormány elé az olasz felvásárlási célpontokat kereső külföldi vállalatok kiszorításáról szóló javaslatot. Paolo Romani ipari miniszter tegnap közös olasz vállalati összefogásra szólított fel, s ígérte, hogy a kormány sem marad tétlen az ügyben. Sietniük kell, ugyanis az ENI mögött második legnagyobb olasz energetikai csoportnak számító Edison is veszélybe került: a céget az olasz A2A szolgáltató és a francia elektronikai óriás, az EDF közösen birtokolja és a Reuters értesülései szerint a gallok „készülnek valamire”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.